Retro

2023.02.26. 18:00

Eladták a diósgyőri fegyvergyárat

Miről írt 30 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1993. február 27-i számából idézünk: két évvel a felszámolás kezdete után jelentették be az üzletet.

ÉM

Archív felvételünk a Digépben készült, illusztráció

Fotó: Vajda János

Hónapok óta suttogtak róla a jól értesültek, de mára valósággá lett: magyarországi befektetők vásárolták meg a felszámolás alatt álló Diósgyőri Gépgyár általános gépgyárát, vagy ahogy a köznyelv hívja: az ágyúgyárat, a fegyvergyárat – ez volt a hír az Észak-Magyarország 1993. február 27-i számában. A megyei napilap Juhász Judit kormányszóvivőt idézte: „a vevő, az Army-Coop kft. folytatni kívánja az önálló gyár hadiipari tevékenységét, úgy, hogy gazdasági társaságot hoz létre a megvásárolt vagyon működtetésére. Ebben a gazdasági társaságban 10 százaléknyi tulajdonrész tartós állami tulajdonban marad”. 

A Digép akkor már két éve felszámolás alatt állt. A szerkesztőség így értékelte a fejleményeket: 

utólag elmondva érdemes volt fenntartani a jóformán tényleges megrendelések nélkül maradt fegyvergyárat ennyi ideig.

Pénzről nem esett szó

A vételárat mind a vevő, mind az eladó titokban tartotta. Négyszázhetven dolgozó foglalkoztatása rendeződött, legalább fél évig: az új tulajdonos legalább hat hónap foglalkoztatási garanciát vállalt – részletezte az írás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!