Összefüggés

2023.02.16. 07:00

Bajban az autósiskolák – kevesebben tanulnak vezetni

Felére zuhant az autósiskolába jelentkezők száma, mert több száz ezer forint is lehet egy jogosítvány megszerzésének az ára a Tanintézetek Szövetsége szerint.

UA

Felére zuhant az autósiskolába jelentkezők száma, mert több száz ezer forint is lehet egy jogosítvány megszerzésének az ára a Tanintézetek Szövetsége szerint.

Fotó: MW

Felére zuhant az autósiskolába jelentkezők száma, mert 500 ezer forintba is kerülhet egy jogosítvány megszerzése – 41 százalékkal drágultak a tanfolyamok két év alatt. Jovánovics János, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke az üzemanyag és a javíttatás drágulásával indokolja a jelentős áremelkedést, illetve azzal érvel, hogy több adót kell fizetniük a KATA tavalyi megszüntetése óta. Azt mondja, kénytelenek áthárítani a megugrott költségeket, hiába zuhan a forgalom. 

Miskolc középmezőnyben van

Az oktatók óradíjai között is jelentős a szórás, bár a verseny miatt városonként többé-kevésbé azonos szinten mozognak. Jelenleg 8-12 ezer forint közötti a gyakorlati órák ára. Miskolcon átlagosan 10 ezer forint egy gyakorlati óra, ezzel a középmezőnyben foglal helyet. A KRESZ-tanfolyam díjának egy részét többeknek visszatéríti az állam, a 20 évnél fiatalabbak 5, a GYES-en lévőknek pedig 3 éve. A támogatás mértéke legfeljebb 25 ezer forint.

Felére csökkent a tanulói létszám

A tanintézetek szövetsége szerint azonban ennél is magasabb összeggel érdemes számolni. Jovánovics János a boon.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest mérten feleannyi tanuló van. 

„Újabb tendencia kezdődött el az idei évben, miszerint aki most elméleti vizsgát tett, 2 éve van gyakorlati vizsgát tenni. De az a tapasztalatunk, hogy nem kezdi el a gyakorlati órákat sem, mert nincs rá pénze” – mondta. 

Rámutatott: ezáltal az autósiskolák bevétele a felére csökkent, így szerinte lesznek olyan autósiskolák, amelyek kénytelenek bezárni. Ezáltal több járművezető oktatónak nem lesz munkája. 

„Természetesen a gazdasági elemzéseket folyamatosan figyelemmel kísérjük. De a jövőbemutató adatok nem túl kecsegtetőek. Így akár több év is lehet, mire az autósiskolák és a tanulók, oktatók helyzete rendeződik” – vélekedett. 

Jovánovics János azt is elmondta portálunknak, hogy a legnagyobb problémát a C- és D-kategóriás képzéseknél tapasztalják, hiszen ott 90 százalékot zuhant a tanulói létszám ez év alatt, amely súlyos probléma a kamionsofőrök esetében, ahol amúgyis munkaerőhiány figyelhető meg.

Tapasztalják a visszaesést

Portálunk megkeresett több autósiskolát azzal kapcsolatban, hogy mennyire esett vissza a forgalmuk az évben. Többen azt erősítették meg, hogy érezhető a visszaesés, de még mindig jelentős forgalmuk van. 

„Tavaszig biztos forgalmunk van és igyekeztünk a régi árakat tartani, de tavasszal mindenképp kell árat emelnünk, mert a költségeink is megnövekedtek” – mondta portálunknak egy miskolci autósiskola oktatója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!