Kipihenik az évet

2022.12.20. 16:00

Karácsonykor útra kel az ország

Többen utaznak az év végén, mint tavaly. Miskolctapolca is a népszerű úti célok között szerepel.

ÉM

Lillafüred is kedvelt kirándulóhely, az év utolsó napjaiban

Fotó: Shutterstock

Miskolc és Miskolctapolca is népszerű azok között, akik az év végi ünnepeket nem otthon kívánják eltölteni. Ez derül ki a Szállás.hu adataiból. A portál elemzéséből tudható, hogy a drágulás ellenére is többen töltik az ünnepeket utazással, mint az elmúlt években. Az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár karácsonykor tavalyhoz képest közel 23,5 százalékkal nőtt. Karácsonykor Budapest, szilveszterkor és a jövő év elején pedig Eger a legnépszerűbb település a weboldalon foglaló vendégek körében.

A kedv marad, de jelentősen drágább az utazás 

"Bár nem tudjuk megjósolni, mi vár a turizmusra a jövő évben, arra számítunk, hogy amíg az utazás nincs korlátozva, addig az utazási vágy megmarad" –mondta Kelemen Lili, a Szállás.hu sajtószóvivője. "Az utazási szokások átalakulhatnak, tovább erősödik a belföldi desztinációk iránti érdeklődés, közelebbre utazunk és akár az éjszakák számát csökkentve kevesebbet költünk egy-egy üdülésre" – tette hozzá.

Ami a részleteket illeti: a karácsonyi időszakra szóló, december 19-éig beérkezett foglalások száma 30 százalékkal nőtt tavalyhoz, és 3 százalékkal 2019-hez képest. Az egy főre jutó, egy éjszakára szóló átlagár 16 ezer forint, ami 23,5 százalékos növekedés az előző évhez, és 45 százalékos drágulás 2019-hez viszonyítva. 

A karácsonyt otthonuktól távol töltők fele wellness-szálláshelyet választott. A foglalások 48 százaléka hotelbe, 23 százaléka apartmanba, 16 százaléka vendégházba, 10 százaléka panzióba, 3 százaléka egyéb típusú szálláshelyre szól. Budapest, Hévíz, Eger, Gyula és Zalakaros bizonyult eddig a legnépszerűbb úti célnak. A top 10-es ranglistára még Cserkeszőlő, Pécs, Siófok, Hajdúszoboszló és Szeged került fel. 

A legnagyobb hazai turisztikai régiók közül karácsonykor Észak-Magyarország, a Balaton, és a Dél-Alföld részesül legnagyobb arányban a foglalásokból. Az észak-magyarországi régióban pedig Eger, Miskolc, Szilvásvárad, Parádfürdő, Egerszalók és Miskolctapolca a legkeresettebb.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!