Energiaválság

2022.10.08. 07:00

A Covid katasztrófa volt a turisztikai ágazat számára, de ami most van még annál is rosszabb

A szakmai szervezetek felmérése szerint az energiaválság miatt a szállodák mintegy 35 százaléka télre mindenképpen be fog zárni.

Szaniszló Bálint

Fotó: Berán Dániel

A sokszorosára növekvő gáz-és villamosenergiaárak a tönk szélére sodorják az idegenforgalmi, turisztikai és vendéglátóipari ágazat szereplőit. Megkezdődött a bezárási hullám. A napokban jelentették be például, hogy a kiemelt idegenforgalmi célpontnak számító Barlangfürdő és Ellipsum Élményfürdő határozatlan ideig zárva tart. Ez kilátástalan helyzetbe hozta a miskolctapolcai vendéglátókat.

Nagyságrendekkel lejjebb 

„A Covid idején azt hittük, hogy az a gyászkorszaka a hazai turizmusnak és vendéglátásnak és azt gondoltuk, hogy minden idők legkomolyabb idegenforgalmi válságát élte meg Magyarország és az egész világ. De mindenki bízott abban, hogy egyszer csak lesz hatékony vakcina, és akkor vége ennek az egész rémálomnak. Amikor vége lett, azt hittük, hogy innen már csak felfelé van út. Az energiaválság azonban olyan helyzet, ami sokkalta rosszabb a Covidnál, hiszen nemcsak a turisztikai szektort, hanem a gazdaság összes ágazatát érinti” – adott látleletet Bágyi Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Osztályának elnöke.  

Hozzátette: „Olyan hatalmas árspirál indult el, amely sok embert, családot el fog lehetetleníteni. Az elsődleges a rezsi kifizetése lesz, és csak azután következik az, hogy elmegyünk étterembe ebédelni, vagy mondjuk egy szállodába wellness hétvégére. Mindebből arra lehet következtetni, hogy egy radikális keresletvisszaesés következik be valamennyi turisztikai szektorban. Már megkezdődtek, és folytatódni fognak a bezárások, múzeumok, idegenforgalmi látnivalók, fürdők, mindazok, amelyek egyébként komoly turisztikai vonzerőt jelentenek. Nyilvánvalóan nem azért mennek csupán az emberek egy-egy idegenforgalmi centrumba, mert kényelmes szállodai szobában szeretnének lakni, hanem azért, mert ehhez kapcsolódóan turisztikai attrakciókat szeretnének meglátogatni. Ezért is jól látható előre a visszaesés.” 

Eltűnhetnek a dolgozók 

A szakember kifejtette, hogy mindezeken túl az energiaárak drasztikus emelkedése a hatalmas csapás. „A nagyobb idegenforgalmi, szállásadó cégeknek előre lekötött energiavásárlási szerződése volt. Az energiaszolgáltató cégek azonban – a drasztikus drágulásra hivatkozva – az összes ilyen szerződést sorra egyoldalúan felbontották. Az új szerződések késnek, sőt sok esetben még ajánlat sem érkezett. Akik kaptak ajánlatot, azok sem boldogabbak, hiszen csak a gáz esetében hét-nyolcszorosa is lehet az ár a korábbinak. Ez egyszerűen kigazdálkodhatatlan, hiszen egy átlagos méretű, körülbelül ötven szobás wellness szállodának 3 millió forint körüli  a havi gázköltsége. Ha ebből lesz 25-27 millió forint, egészen biztos, hogy ezt nem tudja kitermelni. Ezek a szállodák egyszerűen be fognak zárni.”  

Mint megtudtuk, a szakmai szervezetek felmérése szerint a szállodák mintegy 35 százaléka télre mindenképpen bezár. „Ez hatalmas érvágás lesz, hiszen a Covid idején a turisztikai szektorból jó 100 ezer ember tűnt el. Ha újra olyan helyzet következik be, hogy a szállodák kénytelenek lesznek bezárni, a dolgozók örökre el fognak tűnni. Egyszer még bizalmat szavaztak a Covid miatti elbocsátási hullám után, ezt még egyszer nem teszik meg. Ez azt jelenti, hogy még nagyobb munkaerőhiány alakul ki, mint korábban. Ez az ágazat összeomlását jelentheti. Hogy ez ne történhessen meg, kormányzati beavatkozásra lenne szükség. Talán a Covid idején már bevált bértármogatási rendszer lenne hatékony most is” – fogalmazott Bágyi Péter.

A wellness ágazat nagy válsága  

Bágyi Pétertől azt is megtudtuk, hogy a megyében hasonló a helyzet az országoshoz. A wellness szállodák a legérzékenyebbek az energiaválságra. Az ilyen szállodáknak nincs meg a lehetőségük, hogy bezárják az egyébként nagy energiaigényű wellness részlegüket, mert azzal lényegében halálra ítélnék saját magukat. „Nem vitás, a túlélés a wellness hotelek számára lesz a legnehezebb Borsod-Abaúj-Zemplénben is” – jelentette ki.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!