Adózás

2021.01.18. 14:00

A kata-szigor nem vette el a vállalkozókedvet

Január 1-jén több kisadózót tartottak nyilván a megyében, mint fél évvel korábban.

Méhes László

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Úgy tűnik, a 40 százalékos „büntetőadó” bevezetése nem vetette vissza a kisvállalkozók tételes adóját (kata) választók kedvét a megyénkben, sőt, számuk több mint 5 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. Akkor, 2020. július 31-én 15 046 adózó tartozott a kata hatálya alá, 2021. január 1-jén viszont már 15 862 szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának nyilvántartásában. Valamennyi járásban többen választották ezt az adózási formát, arányában és számában legnagyobb mértékben Miskolc környékén, ahol fél év alatt háromszázzal nőtt a katázók száma.

Új szabályok

A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevezetése 2013-ban a kormányzat egyik legnépszerűbb adópolitikai intézkedése volt. Évről évre egyre több egyéni és mikrovállalkozó választotta ezt az adózási formát, így tavaly júliusban már 409 ezer katást tartott nyilván az adóhatóság az országban.

A jelentős számú vállalkozás számára kedvező és minden szempontból egyszerű adózási forma szigorításának tavaly júliusi bejelentése leginkább azért kavart vihart az érintettek körében, mivel az új szabályok különadót vezettek be: 2021. január 1-től ugyanis 40 százalékos „büntetőadót” kell fizetniük az olyan vállalkozásoknak, amelyek a katás vállalkozástól egy évben több mint 3 millió forint értékben rendelnek meg szolgáltatást vagy terméket. A hárommilliós határ átlépése után élesedő pluszadóterhet a megrendelőnek kell megfizetnie, amely kötelezettsége az év végéig fennmarad, amennyiben a katás vállalkozásnak ezt követően is bevételt juttat. A kisadózónál továbbra is fennmaradó 12 milliós értékhatárba azonban nem kell beszámítania azt az összeget, amely után a kifizető a 40 százalékos mértékű adót megfizeti.

Versenyvédelem

A katát érintő drasztikus változások indokaként Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára tavaly arról beszélt, hogy az új szabályokkal gátat akarnak szabni annak, hogy a kisadózást a nagy cégek a munkaviszony alternatívájaként használják, ami a tisztességes vállalkozások számára versenyhátrányt jelent. Adóhatósági nyilvántartásokra hivatkozva elmondta: 2019 végén a katások 40 százaléka a vállalkozás megkezdése előtt alkalmazott volt, ami ellentétben áll azzal a céllal, amiért ezt az adózási módot életre hívták, a lakosságot ellátó mikro- és kisvállalkozások – például fodrászok, kozmetikusok, taxisok – segítésére.

A katázás árnyékában megbújó rejtett foglalkoztatás felszámolását a piaci szereplők és a vállalkozói érdekképviseletek is egyértelműen szorgalmazták. A „fűnyíró elven” történő bevezetésével azonban nem értettek egyet, mivel úgy látták: az új szabályok a különböző helyzetben lévő vállalkozásokat kivétel nélkül egyformán sújtják. Attól tartottak, hogy a szigorodó kata-szabályok miatt sokan kilépnek majd ebből az adózási formából, ezzel a szürke- és a feketegazdaságot erősítik majd.

Nyilatkozni kell

A katázók számának növekedését Borsod-Abaúj-Zemplénben meglepőnek találja Homor József adószakértő, aki szerint elvileg csökkennie kellett volna már csak azért is, mert idén januártól csak egy katás jogviszonyból származhat a vállalkozásoknak bevétele. Így, aki tavaly még kettős jogviszonyban katázott, annak döntenie kellett, melyiket választja a hárommilliós szabályhoz kötött adóztatást figyelembe véve.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra a kötelezettségre, amely szerint a vállalkozásnak január 15-ig nyilatkozatban kellett bejelentenie a kifizető felé, hogy kisadózóként állítja ki a számlát. Ez egyszerű levélben is megtehető, de egyes szakportálok mintákat is közzétettek hozzá az interneten. A nyilatkozattételre nem szólítanak fel senkit, a rendelkezés viszont Homor József szerint azt a célt szolgálja, hogy a kifizetőhely időben értesüljön arról, hogy a 3 millió forintot meghaladó számlamennyiség utáni adófizetési kötelezettség őt terheli majd.

A számlát kiállító kisadózói nyilatkozat elmaradásának szankcionálásáról egyelőre nem rendelkezett a törvényhozó. A számlán viszont továbbra is fel kell tüntetni, hogy katázó vállalkozótól származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!