fejlődés

2020.10.22. 14:00

Valami elkezdődött Ózdon

A Wellis Magyarország Zrt. szerepvállalása mellett további cégek Ózdra települése sem kizárt.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A kivonuló ABB üzemcsarnokába néhány hónapon belül megérkezik a Wellis Magyarország Zrt., amely 800 munkahelyet jelent az ózdiak számára. A 8,3 milliárdos fejlesztéshez a kormány 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá. Emellett a cég egy logisztikai központot is épít a településen, amelyhez önkormányzati területet vesznek igénybe. Néhány nappal ezelőtt azt is bejelentették, hogy a volt reumakórház épületét átalakítják, a több mint egymilliárdos fejlesztés után pedig közigazgatási központként működik tovább.

Tovább tárgyalnak

Ózd mindig is az iparhoz közeli város volt – fogalmazott a hírekhez kapcsolódóan Riz Gábor országgyűlési képviselő. – A kohászatot, a gépgyártást, az ehhez kapcsolódó ágazatokat tekintve mindig meghatározó település volt a megyében. Szeretnénk ezt a rangját a lehető legrövidebb idő alatt visszaállítani, ennek az első lépcsője, hogy egy 800 fő foglalkoztatását biztosító üzem letelepül Ózdon. Emellett azonban további cégekkel is folytattunk egyeztetéseket. Ebből a szempontból versenyben van és a kormány támogatására vár egy autóbuszgyártó, egy betonelemüzem, a napelembontó, valamint egy speciális konténereket készítő társaság is, amelyek ugyancsak Ózdon képzelik el a jövőjüket. Azok az üzleti tervek jelenleg finomítás alatt állnak, amelyek ehhez kapcsolódnak, és a kormány mérlegeli a lehetőségeket. A döntés után az egyedi támogatási lehetőségeket figyelembe véve segíti majd a cégek letelepedési szándékát.

Út és további tervek

A gazdaságélénkítésnek és a város vonzóvá tételének egy másik komoly lépcsője a megközelítés javítása lehet. Ezzel kapcsolatban ugyancsak bejelentették, hogy tervezési szakaszba lépett a 23-as főút fejlesztése, amely Ózd és Budapest között rövidíti majd le a menetidőt. Kivitelezőre vár a 26-os elkerülője is, ez pedig a megyeszékhely megközelítését teheti majd könnyebbé az ózdiak számára.

Ugyanakkor most már azt is kész tényként lehet kezelni, hogy a városban éttermet nyit a McDonald’s. A képviselő-testület ugyanis megszavazta a területvásárlási kérelmet, a szerződést napokon belül aláírják a városházán. Emellett további tervekről is hallani, amelyek ugyancsak a jobb foglalkoztatást segíthetik elő.

A koronavírus évében több kellemetlen intézkedést is meg kellett hoznia a városvezetésnek annak érdekében, hogy működőképes maradjon az önkormányzat. Most azonban valamivel kedvezőbb képet mutatnak a költségvetési adatok, így arra is lehetőség nyílik, hogy elismerjék a dolgozók munkáját.

Jutalom a dolgozóknak

– A szociális intézményekben a folyamatosan változó szabályozások mellett is helytálltak dolgozóink, és kitartottak választott szakmájuk mellett, gerincét képezték és képzik ma is az ózdi védekezésnek – indokolta a döntést Janiczak Dávid polgármester. – Bizton állíthatom, hogy az áldozatos munkájuk nélkül a város már rég elesett volna a küzdelemben. Sajnos a mi kezünkben nincs akkora lehetőség anyagi oldalon, mint a kormánynál, de hónapok óta keressük a forrását annak, hogy hogyan lehetne elismerni, jutalmazni azt az áldozatos és kiemelkedő teljesítményt, amit ők nyújtanak. Szerencsére megtaláltuk a lehetőségét annak, hogy pénzjutalom formájában is megköszönjük a munkájukat. Természetesen a többi szociális dolgozóról sem feledkezünk meg, de elsősorban most azoké a főszerep, akik a járvány idején nagyobb terhelés és veszély mellett dolgoznak.

(A borítóképen: Az ózdi városháza épülete)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!