üzemavató

2020.10.25. 11:00

Szájmaszkok készülnek az abaújszántói üzemben

Komoly siker, hogy az abaúji üzem a pandémia idején is fejleszteni tud, mondta Hörcsik Richárd honatya.

Bódisz Attila

Fotó: Vajda János

Háromrétegű egészségügyi szájmaszkok gyártására használható gépsort, valamint az azt befogadó üzemcsarnokot avattak szerdán Abaújszántón.

A százmillió forintos beruházás felét, a gépsor beállítását a bérmunkát megrendelő cég, másik felét az üzem tulajdonosa, az állami tulajdonú KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE cégcsoport biztosította, ami gyakorlatilag a munkavégzéshez szükséges épület teljes körű felújítását jelentette.

Az eseményen Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár elmondta: az üzem 117 dolgozója közül hetvenheten megváltozott munkaképességű emberek, akik számára különösen fontos, hogy nem különböző szociális juttatásokból, segélyekből élnek, hanem a munkájukért kapott bérből.

Hozzátette: a kormány a járvány időszakában is kiemelten fontosnak tartja, hogy támogassa azokat a vállalkozásokat, amelyek fejlesztenek. Emlékeztetett rá, hogy 2010 óta az Orbán-kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy lehetőleg mindenkinek a munka legyen a fő megélhetési forrása. Elmondta: jelenleg Magyarországon több mint 4,5 millióan dolgoznak, ezen belül 150 ezer a megváltozott munkaképességűek száma. Az érintettek 44 százaléka dolgozik ma, ez az arány 2010-ben még 18 százalék volt – közölte. Dr. Hör­csik Richárd országgyűlési képviselő komoly sikerként értékelte, hogy az abaúji üzem a pandémia idején is fejleszteni tud, ráadásul egy olyan termékkel, amely most különösen keresett a piacon. Hozzátette: 117 család megélhetését jelenti az üzem stabil működése. A megváltozott munkaképességű emberek pedig a jövedelemtermelés mellett a közjót is szolgálják azzal, hogy a járvány elleni védekezéshez gyártanak eszközöket – jelentette ki.

Felajánlás Borsod megyének

Sáfián Ádám, a város polgármestere hangsúlyozta: az üzem 1978 óta van jelen településükön, és megélt jó, valamint kevésbé sikeres időszakokat is. 2010 után azonban stabilizálódott a helyzet, azóta folyamatos fejlődést tapasztalnak, ami megnyugtató a környékbeliek számára, hiszen nemcsak Abaújszántóról, de a szomszédos településekről is járnak oda dolgozni. A bérmunka megrendelője, He Ze Chang, a Spin Tech Kft. ügyvezetője 26 éve él Magyarországon. Mint elmondta, mivel az ország befogadta őt és családját, ezért minden erejével azon dolgozik, hogy a legkülönbözőbb szinteken segítse Kína és Magyarország kapcsolatainak erősítését. Hozzátette: az állami tulajdonú cégcsoporttal május óta állnak üzleti kapcsolatban, és csak jót tud mondani az eddigi közös munkáról.

Ezek alapján jó esélyt lát a folytatásra is. Az üzletember az üzemben készült első 150 ezer szájmaszkot felajánlotta a Borsod megyei szociális intézményeknek. Csizi Péter, a KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE ügyvezető igazgatója kiemelte: cégcsoportjuk a szerdai adatok szerint 9777 embert foglalkoztat, jelentős részük megváltozott munkaképességű, és közel közel 140 telephelyük van országszerte. 900 partnernek 9000-féle terméket állítanak elő, ezek mennyisége 22 millió darab évente, és leginkább bérmunkát vállalnak. Az abaújszántói üzem ugyanebben a konstrukcióban egyelőre hárommillió száj­maszk készítésére elegendő alapanyaggal rendelkezik, ez tíz embernek ad munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!