Gazdaság

2020.09.15. 20:00

A kormánnyal partnerségben növelik a vállalkozás versenyképességét

Borsod-Abaúj-Zemplén a negyedik helyen áll a megyék között a tőkevonzó-képesség szempontjából.

Szaniszló Bálint

Csereklye Barnabás (b), Szijjártó Péter (j)

Fotó: Vajda János

„Az egészségügyi védekezéssel párhuzamosan a magyar gazdaság, a magyar munkahelyek megőrzése a legfontosabb feladat” – fogalmazott Szijjártó Péter abból az alkalomból, hogy hétfőn két megyénkbeli cég számára is átadta a versenyképességnövelő program támogatási okiratát.

Hosszú távra terveznek

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: el kell érni a tavaszihoz hasonló részleges vagy teljes leállásokat.

„A magyar gazdaság a magyar emberek munkájától lesz sikeres, és a magyar emberek akkor tudnak dolgozni, ha van munkahelyük – nyomatékosította Szijjártó Péter. – A munkahelyek megőrzése és újak teremtése érdekében a magyar kormány szövetséget kötött az országban működő vállalkozásokkal annak érdekében, hogy ne a munkanélküliséget, hanem a munkanélküliség elleni harcot finanszírozzuk.”

„Aki ebben az időszakban fejleszt, őrzi meg a munkahelyet vagy vezet be új technológiát, az hosszú távra tervez és ezzel előnyt szerez a hazai és nemzetközi piacon. Az átalakuló nemzetközi viszonyok közepette azok a vállalatok pozicionálják a magyar gazdaságot, amelyek stabilan exportra termelnek” – fogalmazott a miniszter.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye a megyék rangsorában jelenleg a negyedik helyen áll a tőkevonzó-képesség szempontjából, ami hatalmas előrelépés az egykor a rangsor vége felé kullogó térség számára.

„Ilyen adatok ismeretében nem meglepetés, hogy összesen 39 megyebeli vállalat döntött úgy, hogy a koronavírus-járványt kísérő gazdasági visszaesés ellenére nem visszafogja a termelését, hanem további fejlesztéseket hajt végre, természetesen a kormány hathatós támogatásával – emelte ki a miniszter. – Mindezek révén 20 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cégek, amelyhez a kormány összességében 9 milliárd forintnyi támogatást biztosít. Ezekkel az előremutató beruházásokkal 11 500 munkahely megőrzését biztosítják.”

Korszerű gyártás

A Hell Energy Magyarország Kft. szikszói gyárkomplexumában hét, a legkorszerűbb gyártási folyamatokhoz illeszkedő cukorsiló megépítésére nyílik lehetőség a Külgazdasági és Külügyminisztérium versenyképesség-növelő támogatási programjának köszönhetően.

A beruházás összértéke mintegy 565 millió forint, melyből 282 millió az állami támogatás. A támogatói okiratot Szijjártó Péter a helyszínen adta át. Csereklye Barnabás ügyvezető igazgató a támogatói okirat átvételét követően hangsúlyozta, a fejlesztéssel fontos célkitűzésük, a környezetkímélő gyártás megvalósításáért tehetnek fontos lépéseket, ami a hosszú távú stratégiájuk alappillére.

Mint megtudtuk, a cukor­silók telepítése 2021. első negyedév végéig befejeződik. A tavalyi bővítés során kialakított töltőüzemhez három darab 75 tonna kapacitású siló, a 2011-ben átadott üzem­egységhez két darab 50 tonna kapacitású siló épül meg. A múlt héten átadott gyárnál szintén két darab 50 tonna kapacitású kezdheti meg a működését hamarosan.

Koncz Zsófia – aki az október 11-i időközi országgyűlési képviselőválasztáson a Fidesz–KDNP jelöltjeként indul a körzetben – arról beszélt, hogy a térség munkahelymegtartó képességének fenntartása miatt fontosak az ilyen beruházások és a kormány támogatása. Mint mondta, meg kell becsülni azokat a cégeket, amelyek a válságidőszakban is fejlesztenek.

A kormány ugyancsak 282 millió forinttal támogatja a Szerencsi Bonbon Kft. csaknem 600 millió forintos beruházását, amellyel 130 munkahelyet sikerül megmenteni. A beruházás révén új, 2300 négyzetméteres üzemcsarnok épül, amely hosszú távon biztosítja a korszerű csokoládégyártás feltételeit.

Megtartóerő a térségnek

Szijjártó Péter Takács István ügyvezető igazgatónak adta át a beruházás támogatásáról szóló okiratot. Az átadást követően hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaságot erősítik a tradicionális magyar vállalkozások, ugyanis nemcsak gazdasági szereplők, hanem egy-egy generáció életérzésének meghatározói is. „Mindemellett az ilyen fejlesztések hozzájárulnak a térség fiataljainak helyben tartásához, illetve visszacsábításához is” – tette hozzá.

Koncz Zsófia országgyűlési képviselőjelölt arról beszélt még, hogy az ilyen, tradíción nyugvó vállalkozások jelentik a térségben a stabilitást, hiszen csaknem másfél száz család megélhetését biztosítják. Megemlítette, hogy a térségben már megkezdett közlekedési infrastrukturális beruházás, az M30-as autópálya építése és a 37-es számú főközlekedési út Szerencsig történő négysávosítása nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az itteni cégek termékei költséghatékonyabban jussanak el a fogyasztókhoz.

(A borítóképen balról: Csereklye Balázs és Szijjártó Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!