Gazdaság

2020.06.28. 08:30

Virtuálissá válik a számlázás is

Többszázezer forintra büntethető az a vállalkozó, aki szeptember 30-tól elmulasztja az adatszolgáltatást.

Detzky Anna

Forrás: MW

A vállalkozásoknak online számla adatszolgáltatási kötelezettsége van 2020. július 1-től. Homor József okleveles adószakértő, kamarai tag könyvvizsgáló tartott internetes tájékoztató előadást a témáról a Borsodi-Abaúj-Zempléni Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, június 18-án, amelynek anyaga pdf-ben letölthető a BOKIK honlapjáról.

Részletes útmutató

Az előadó részletesen kitért rá, hogy a vállalkozóknak mikor kell számlát kiállítaniuk és hogy az elektronikus számla megvalósításának melyek a gyakorlati lehetőségei. Külön szó esett a bizonylatokról is. Összefoglalta, hogy pontosan kiket érint a számlaadási és az online adatszolgáltatási kötelezettség. Beszélt róla, hogy milyen termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás bizonylatáról kell adatot szolgáltatni és ennek mi a módja. Bemutatta a NAV új elektronikus adatszolgáltatási rendszerét és azt is, hogy oda kinek és hogyan kell regisztrálni. Elmagyarázta, hogyan történik az adatszolgáltatás számlázó programmal és miképpen lehet a nyomdai számlákról bevinni az adatokat az online rendszerbe. Végül a számlabefogadókra vonatkozó szabályokat részletezte.

Regisztrálni kell

A hallgatóság egy online felületen tehette fel kérdéseit Homor Józsefnek. A vállalkozók egészen egyéni esetekre is rákérdeztek, ezért a BOKIK valószínűleg egy újabb előadást is tervez a témában, amikor az előadó a specialitásokra helyezné a hangsúlyt. Mi is megragadtuk ezt a lehetőséget.

- Most kifejezetten az áfaalanyokra vonatkozó számlaadási kötelezettségéről volt szó. Az online regisztrációs felület csak akkor lép életbe, ha úgy dönt a vállalkozó, hogy az eddigi kézi számla helyett, online számlát fog kiállítani. A korábban megvásárolt, vagy ingyenesen beüzemelt számlázó programot kell alkalmassá tenni erre az adatcserére a NAV felé és ezt lehetséges megtenni az említett webes felületen. A megvásárolható programokon kívül a NAV is fejlesztett egy saját applikációt, amely elérhető a honlapjukon és ellenérték nélkül ugyanazokra a funkciókra képes. A használatba vételt követő 30 napon belül mindegyiket szükséges bejelenteni a „szamlazo” nyomtatványon az adóhatóság felé. Előtte pedig manuális úton lehet a bejelentési kötelezettségnek eleget tenni – tájékoztatott az adószakértő.

Két hónap türelmi idő

Rákérdeztünk arra is, hogy mivel jár az adatszolgáltatás elmulasztása.

- Mostani információink szeptember 30-ig türelmi időszak lesz és a NAV addig nem fog szankcionálni. Később azonban jelentős bírsággal súlythatók azok, akik nem teljesítik az erre vonatkozó kötelezettségüket. Egyéni vállalkozók esetén számlánként 200 ezer forint, társas vállalkozásoknál számlánként 500 ezer forint – hangsúlyozta az adószakértő. – Január 1-jétől a magánszemélyek felé is kiterjed az online számla adatszolgáltatási kötelezettség. Mindezt megkönnyíti, hogy ma már léteznek olyan felhő alapú, akár okostelefonról is elérhető számlagépek, amelyek automatikusan továbbítják a szükséges adatokat a NAV felé, még akkor is, ha csak nyugtát állítunk ki.

(A borítóképen: Kényelmesen megoldható a számlázás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!