mezőgazdaság

2020.06.29. 14:00

Péter-Pál napon kezdődhet az aratás

A rendkívüli időjárás komoly károkat okoz a növénytermesztésben.

Pap Gyula

Fotó: Bujdos Tibor

A népi hagyomány szerint június 29-e az aratás kezdete. Dologtiltó nap is volt, azaz sokszor csak jelképesen, egy-egy kaszasuhintással kezdték meg a munkát. Hagyományosan a legkorábban érő kalászosok – az őszi meg a tavaszi árpa – betakarításával kezdődik az aratás Szent Iván-nap környékén, ám a rozs, majd a búza Péter, Pál napja környékén válik vágáséretté. A zab aratásával zárul a sor.

Nem optimális

Az idei évben a koronavírus-járvány mellett az időjárás is hátráltatta a munkákat. Rendkívüli volt a növénytermesztés szempontjából az első féléves időszak: a több mint két hónapig tartó aszály és a tavaszi fagyok komoly veszteséget okoztak a várható termésmennyiségekben; a csapadék későn érkezett, és a mostani esőzések hevessége is károsítja néhol a növényeket – közölte az országos helyzettel kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szántóföldi növénytermesztés szempontjából már a téli időjárás sem volt optimális: nem volt hóborítás, és az enyhe idő miatt a kórokozók, kártevők is alig pusztultak.

A tavasz is a szokásosnál korábban érkezett meg, ráadásul egy több mint tíz hétig tartó szárazságot hozott magával, amelyet az őszi vetésű kultúrák meg is sínylettek. A napokban 30–80 mm közötti eső érkezett, ez azonban lokálisan, több helyen óránként 20–30 milliméter körüli intenzitással, amely néhol már károkat okozott. Az eső a hosszabb érési idejű gabonák szemtelítődésében még segíthet, ugyanakkor a repceállományok állapotát már nem tudja befolyásolni, így a repce termésmennyiségében akár 30 százalékos kiesés is várható.

Jó nedvességtartalom

Én csütörtök délután már őszi árpát vágtam Mezőcsáton – közli a jó hírt Taskó József, a Nemzetgazdasági Kamara megyei elnöke, aki maga is gazdálkodó. Majdnem minden vállalkozó őszi árpával kezd, de ebben is vannak többféle korai vagy késői termésűek. Százhúsz hektárnyi van belőle, elsőre levágtak 27 hektárt. A terméseredményt illetően elmondta: a vízszázaléka jó volt az árpának – 14 százalék alatt kell lenni szemnedvességnek –, vihető a magtárba.

– A terméseredményt illetően kellemesen csalódtam, elsőre 50–55 mázsára saccoltam, de valamivel 60 mázsa feletti hektáronkénti eredmény született.

Csak néhány területen kezdődhet el az aratás a megyében, azokon a helyeken, ahol a homokos talaj hamarabb megszáradt. Például Szerencs környékén is beindultak az aratási munkák – tudtuk meg. Az időjárás függvényében a korai érésű búzák 8–10 napon belül betakaríthatóak. A repce lesz a következő, itt sajnos a terméseredmény várhatóan elmarad a tavalyitól, a repcét nagyon bántotta a fagy; a hűvös idő, a csapadékhiány, az aszály és a fagy együttese nagymértékben fogja csökkenteni a termést nálunk is. Utána a búza, majd a tritikálé és a rozs következik a sorban a jelenlegi tervek szerint – összegzi a megyei elnök.

A kertészeti kultúrák számára is kedvezőtlen volt az elmúlt hónapok időjárása. Az enyhe tél a kórokozókat, kár­tevőket alig gyérítette, a korán beköszöntő tavasz miatt hamar elindult a gyümölcsfáknál a rügyképződés. A gyümölcsök virágzásának időszakában szinte heti rendszerességgel érkeztek fagyok, így minden gyümölcsfajt károsított a hideg időjárás. Emiatt a szokásos termésmennyiség felére, 500 ezer tonnára lehet számítani idén gyümölcsből. A mostani, az átlagosnál hűvösebb, csapadékos időjárás vontatottá teszi a szamóca érését, a cseresznyénél és a meggynél repedést, így minőségromlást idézhet elő. A szabadföldi zöldségkultúrákban a tavaszi aszály késleltette a mag kelését és a palánták fejlődését. Emiatt, illetve a hűvös éjszakák miatti hőösszeghiány következtében az átlagosnál 7–10 nappal később érnek a növények. Ez bizonyos kultúrák esetében hátráltathatja a másodvetéseket. Ugyanakkor a mostani esőzések a szántóföldi zöldségekre kedvezően hathatnak, részben ellensúlyozhatják az aszály káros hatásait.

Újabb csapadék

A pár napos csapadékszünet után ismét növekszik a záporok, zivatarok kialakulásának esélye hazánkban – jelzi az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében. Az őszi vetéseknek száraz, meleg időre lenne szüksége az érés utolsó fázisában, a tavaszi vetések pedig a jelenlegi időben rohamosan fejlődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!