autóvásárlás

2020.06.27. 14:00

Már köhécsel az autópiac

Visszaesett az értékesítés, de a trendek nem változtak.

Bájer Máté

Fotó: Ádám János

A veszélyhelyzet csúcsidőszakában majdnem nullára esett vissza országosan az új és használt autók adásvétele. Ez azonban nem befolyásolta hosszú távon az árakat. A piac megtorpant, de a jó minőségű használt autók árát ugyanúgy elkérik. A korlátozások egyre szélesebb körű feloldásával az élet az autókereskedésekbe is visszatér.

– Nekünk az új autók eladása jelenti a fő profilunkat – árulta el Szopkó László, a Balogh Autóház értékesítője. – Használt autónk minimális darabszámú van. Ennek oka, hogy mostanában kevesebb az autóbeszámítás. Az eladások terén április volt az az időszak, ami a nullához közelített. Májusban azonban – úgy gondolom – összeszedte magát a piac. Eddig a június is jól alakul, kezd visszaállni a régi trend. Új autóra is van igény, de a 2–3 éves modelleket is keresik.

Az értékesítés nálunk is visszaesett a pandémia miatt – mondta érdeklődésünkre Brózsely Gábor, a Miskolc Autó marketingvezetője. – Nyilván a készletünk is kisebb volt. A gyárak egy időre leálltak, így az autók márkakereskedésbe történő szállítása szünetelt – ez is lehet a visszaesés oka. Sokan azonnali megoldást kerestek, így nagyobb lett az igény a használt autókra. A hírekből hallani lehetett, hogy Ázsiában, a tömegközlekedéstől való félelem miatt is beindult a használt járművek felvásárlása. A mi vevőink igényeiben is tükröződött ez a trend, ezért is döntöttünk úgy, hogy bővítjük a használtautó-kínálatunkat.

Szükséges a türelem

Újra érdeklődnek az ügyfelek, de nehéz még megszokniuk, hogy nem tudnak azonnal vásárolni autót.

– Pár hónapot várni kell a kocsikra. Vannak megrendeléseink, beindult a folyamat, de még mindig nem akkora, mint a pandémia előtt. Árbevétel szempontjából az idei első öt hónap – a vírus ellenére – jobb lett a tavalyinál, persze fontos hozzátenni, hogy ezt a statisztikát az a januártól márciusig tartó időszak húzta fel igazán.

– Elsősorban a kézi váltós autókat keresik – árulta el Brózsely Gábor. – Jellemző mostanában, hogy a vevők nem azt nézik, hogy japán, esetleg német gyártmány-e a kocsi – ahogyan az nemrégiben még fontosabb szempont volt –, hanem kifejezetten kategóriákat keresnek: a kulcs­szó az SUV és a crossover.

Leginkább a benzinesek iránt érdeklődnek.

– Még mindig tart egyfajta dízelfóbia. Igazából azt lehet mondani, hogy a kisebb motorú típusokat keresik benzinesben, ha viszont eljutunk odáig, hogy dízeles modellről egyeztessünk, ott a „minél nagyobb, annál jobb” elv érvényesül.

– Nagyon nagy a zuhanás az új autók eladása terén – mesél az utóbbi időszak tapasztalatairól Nagy Máté, a Sajó Autó ügyvezetője. – Március közepétől május első feléig majdnem nullára esett vissza a kereslet. A használt autók esetében sem volt kedvező a tavaszi időszak. Ha a bázist nézzük, közel 60 százalékos a visszaesés.

A legkeresettebb „rétegmodellek” közös jellemzője Nagy Máté szerint is a benzines motor és a manuális váltó; nagyon futnak a családi autók és a városi terepjárók is.

(A borítóképen: Használt autót vegyenek!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!