mezőgazdaság

2020.05.26. 18:30

Jól jött, de eddig még kevés volt a csapadék

Jelenleg a növényvédelmi tevékenységek közül a kalászvédelem az elsődleges.

Pap Gyula

Debrecen, 2019. április 7. A debreceni Agrárgazdaság Kft-ben 2 héttel korábban kezdték a kukorica vetését, elsõsorban saját és hazai nemesítésû vetõmag használatával. Az idén összesen 1000 hektáron termesztenek kukoricát, jelentõs részben silóként hasznosítva a tejelõ tehénállomány takarmányozására. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Ha nem is volt elégséges, mégis felfrissülést jelentett a növényeknek az utóbbi napokban lehullott csapadék. A hétvégi front után a hét elején záporos, zivataros időjárás alakulhat ki, melyből foltokban további csapadék érkezhet – számol be az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai jelentése.

Összességében a hét közepéig területi átlagban 5–15 mm csapadék valószínű, most a nagyobb mennyiség az északi országrészre érkezhet. Északon növekedhet a talajok nedvességtartalma, a jelenleg nedvesebb déli részeken csökkenésre lehet számítani.

Átlagos termés

Az ilyenkor szokásos terménybecslés összegzését végzik a falugazdászok, a mi dél-borsodi területünkön átlagos termésmennyiség várható, melyet még befolyásolhat a várható időjárás – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, aki maga is gazdálkodó.

A repcénél 28–25 mázsa, búzából 45–50 mázsa, őszi árpánál 50–55 mázsa hektáronkénti termés várható. Jelenleg a növényvédelmi tevékenységek közül a kalászvédelem zajlik és a tavaly sok kárt okozott fuzárium gomba semlegesítése. A napraforgónál és a kukoricánál a gyom­irtás javításán dolgoznak, a kevés csapadék miatt volt elsőre elég hatásos sok helyen – tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől.

Virágzik az őszi árpa

Szántóföldi növényeink közül az őszi árpa virágzik, a búza a kalászhányás előtti fenológiai fázisban van, a repce pedig már javarészt elvirágzott. A kapásnövények közül a kukorica 1–3 leveles, a napraforgó többfelé már 2–4 leveles állapotú. Az állományok állapotát döntően befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. Ahol az elmúlt napokban esett legalább 10 milliméter eső, ott nagyon sokat javult a helyzet.

A csapadékszegény északi és délkeleti részeken, illetve a rosszabb minőségű talajokon vontatottan fejlődnek a friss kelések, a kalászosok levélzete sárgul, és a repce is kevés oldalhajtást hozott, és hamar elvirágzott. A kukorica a jelenlegi száraz időben mélyebb gyökeret növesztve keresi a nedvességet a talajban, és ez a hosszú gyökérzet egy nyári, esetlegesen aszályos időszak során még sokat érhet.

A mélyebben gyökerező gyümölcsfák és a szőlő kevésbé sínylik meg a szárazságot. Virágzik az akác (helyenként már a végéhez közeledik), Miskolc térségében kevés a virág a fákon a tavaszi fagyok miatt – tájékoztat az agrometeorológia.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!