Gazdaság

2020.02.21. 08:00

Még nem késő hitelt váltani…

Meredek emelkedőn a kamatok, növekedhet a lakáshitelek törlesztőrészlete.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció/MW

„Volt vele gondom, de kitartó voltam és már tavaly átváltottam a változó kamatozású lakáshitelemet fix kamatozásúra – mesélte el Kovács József. Eddig elfogadható volt számára a változó kamatozás, mert nem ingadoztak nagyot a törlesztő részletek, de – mint mondta – áttanulmányozta a Magyar Nemzeti bank ajánlását és úgy döntött, jobb lesz az állandó törlesztőrészlet. „Még jó hat évem van hátra, szeretném biztonsággal törleszteni az adósságom – tette hozzá.

Olvasónk – úgy tűnik – helyesen cselekedett, mert az év első két hónapjában jelentős emelkedésnek indultak az úgynevezett bankközi kamatok. Ez egyelőre nem gyűrűzött be a hitelkamatok viklágába, de a szakértők szerint ez nem matrad így sokáig.

A piaci események felkavarták az állóvizet kamatfronton, ami a változó kamatozású lakáshitelesek számára kedvezőtlen lehet – derül ki a money.hu legfrissebb elemzéséből. Sok lakáshitel kamatát, ezen keresztül a törlesztőrészletét meghatározó bankközi kamatok jelentős emelkedésnek indultak februárban. A bankközi kamatok emelkedése részben azzal magyarázható, hogy az MNB jelezte, a vártnál magasabb szintre emelkedő infláció miatt felerősödtek az inflációs kockázatok.

Rengetegen érintettek

Trencsán Erika, a money.hu vezető gazdasági szakértője azt mondta: „Az emelkedés ellenére bankközi kamatok még mindig viszonylag alacsonyak, ám a növekedés a változó kamatozású lakáshitelesek számára fontos tényező. Ha a mostani szinteken maradnak a bankközi kamatok, akkor a jövőben növekedhet a törlesztőrészletük. Több tízezren lehetnek érintettek, mivel a lakáshitel-állomány több mint 50 százaléka változó kamatozású, ezeknél pedig gyorsan megjelenhetnek a bankközi kamatok magasabb törlesztőrészletként.”

A szakember hozzátette, hogy a bankközi kamatok mostani emelkedése miatt – a futamidőtől, a fennálló tartozástól függően eltérő mértékben – növekedhet a hitelesek törlesztőrészlete, de a teljes havi összegre vetítve viszonylag mérsékelt lesz ez a növekedés.

A további esetleges kamatemelkedés azonban a jövőben újabb plusz kiadást eredményezhet. A money.hu szakértője kiemelte, hogy az elmúlt 1-2 évben lakáshitelt felvevők körében nagyon alacsony a változó kamatozású konstrukciók aránya, mivel a legtöbben a kamatkockázatot kiküszöbölő, fix kamatozású lakáshiteleket választották.

Váltás: biztonság?

„Akik változó kamatozású lakáshitelt törlesztenek, azoknál a megoldást a fix kamatozású kölcsönre való váltás jelentheti, így védekezhetnek a jövőbeli esetleges kamatemelkedéssel szemben” – fogalmazott a szakértő.

Érdemes szakemberek segítségét kérni, mert nem minden esetben éri meg a változó kamatozású lakáshitelt fix kamatozásúra cserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!