Miskolc

2020.01.13. 20:40

Holding adósság: mennyi az annyi?

Az átvilágítási jelentés óriási hiányról, a Fidesz-frakció politikai érdekekről ír.

A gázüzemű buszok beszerzése sok pénzt vitt el

Forrás: ÉM-Archívum

„A Miskolc Holding Zrt. pénzügyi helyzete kritikus, az újabb hitel átmenetileg nyújt segítséget”, ezzel a címmel jelent meg cikk a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő lapban. A cikkből kiderül, a holding pénzügyi helyzetét vizsgáló szakemberek megállapították: a fizetésképtelenség határán egyensúlyozó városi cégcsoportot hagyott hátra az előző városvezetés.

A cikk szerint a vizsgálat kimondja, a meglévő 7 milliárd forintos folyószámla hitelkeretet 2019 végén 9 milliárd forintra kellett emelni, enélkül a csoport tagvállalatai fizetésképtelenné váltak volna. A tagvállalatok közül a legjelentősebb hitelfelvevő az MVK Zrt. 4,6 milliárd forinttal. A hiteltartozás a teljes adósság egy része: a 2018-as adatok szerint az összes kötelezettség megközelítőleg 53 milliárd forint, és növekszik.

Az átvilágítási jelentés elkészítésére – olvasható a lapban – gazdasági szakemberekből, könyvvizsgálókból álló csapatot kért fel Veres Pál polgármester. A jelentésből kiderül, hogy a holding legnagyobb adósa maga az önkormányzat: intézményei és gazdasági társaságai 9,2 milliárd forinttal tartoznak, a fizetési határidőn túli tartozás 5,6 milliárd forint.

A cikk arra is kitér, hogy a holding gazdasági eredménye az elmúlt négy évben csak 2017-ben volt pozitív, 2019-ben pedig több mint 200 millió forint veszteség várható.

Az önkormányzati lapban az is olvasható, hogy a cégcsoporton belül a MIVÍZ Kft. és a MIHŐ Kft. 2,7 milliárd forintot „tesz be a közösbe”, ennyivel járul hozzá a holding más cégei által termelt veszteségek finanszírozásához.

Alaptalan információk

A lapban olvasható cikkre reagált közleményében Alakszai Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője. Hangsúlyozta, az ott olvasottakat frakciója alaptalannak, Miskolc versenyképességi érdekeivel ellentétesnek tartja, a jelentést szerintük kizárólag politikai érdekek motiválják.

Igyekszik cáfolni az idézet jelentésbe foglaltakat. Szerinte a jelentés szemelvényszerűen kiragad számviteli részelemeket, azonban a teljes történeti kép és a főszámok bemutatására nem törekszik. „Miskolc nagy eladósodása a 2002 és 2010 közötti időszakra esik, amikor a baloldali városvezetés évente átlagosan 4-5 milliárd forint hitelt vett fel, ami 2010-ben, amikor a Fidesz-KDNP átvette a várost már 36 milliárd forintra rúgott”, írja. Alakszai Zoltán szerint ezt az adósságállományt sikerült 2019-re 14 milliárdra, azaz a felére csökkenteni, az adósságráta 6,1-ről 1,3-ra mérséklődött. A Miskolc Holding tényleges adósságállománya kilenc év alatt kizárólag az MVK-nak beszerzett gázüzemű buszok árával emelkedett, ami összegszerűen 3,4 milliárd forint, írta a frakcióvezető.

A hitelkeret emeléssel és a fizetésképtelenségi kockázattal kapcsolatban kifejtette, szerinte elég bármely elemzőt megkérdezni, létezik-e olyan magántulajdonú bank, amely bármely ügyfelének további 2 milliárd forint hitelkeretet biztosít, ha annak fizetésképtelenségi problémái vannak. Ez ellen szól az is, hogy az új városvezetés 400 millió forint jutalmat fizetett ki év végi dolgozói jutalmakra, márpedig csődközelben lévő vállalatoknál törvényileg tiltott jutalmat folyósítani.

Alakszai Zoltán szerint a vállalat 2017-ben is nyereséges volt, a 2018. évi konszolidált adózott eredménye pedig 637 millió forint volt. A 2017. évi kimagasló eredmény (közel 2 milliárd forint), miatt a Miskolc Holding felkerült a HVG Top 500 listájára, mint Magyarország legjobb önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő vállalata.

A frakcióvezető hangsúlyozta, a teljes piaci környezet leminősítése azt a kockázatot rejti magában, hogy az a beruházási folyamat, ami 2010 és 2019 között több mint 200 milliárd forint működő tőkét hozott Miskolcra (Bosch, Joyson, GS Yuasa, Spinto, Lufthansa, stb.) megtorpan. Félő, hogy a befektetők visszafogják a további miskolci fejlesztéseiket, a betelepülésre készülő vállalatok pedig nem Miskolcot választják.

Mindezek alapján arra kéri Veres Pált, hogy Miskolc érdekeivel szemben ne engedjen teret a szerinte szocialista-Jobbikos pártérdekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!