Helyi gazdaság

2016.06.21. 15:36

Banai: a jövő évi költségvetésben az ideinél több jut beruházásokra

Budapest - A jövő évi költségvetésben az ideinél több jut beruházásokra, fejlesztésekre - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Budapest - A jövő évi költségvetésben az ideinél több jut beruházásokra, fejlesztésekre - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az államtitkár elmondta: a jövő évi költségvetés jelentős többletforrásokat juttat több szakterületnek, így oktatásra 271 milliárd forint, egészségügyre 171 milliárd forint, a kulturális tevékenységekre 70 milliárd forint többletforrás áll rendelkezésre. Elmondta: a jövő évi büdzsé ezen a három területen, illetve további területeken több mint 225 milliárd forint bérfejlesztési többletkiadást tartalmaz.

Rámutatott: az elfogadott büdzsé az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése, a gazdaság növekedésének és fehéredésének köszönhetően jelentős többletforrásokkal. Kiemelte: új szerkezetben mutatja be a kiadásokat, fejlesztésre, beruházásra a 2240 milliárd forintos uniós forrásfelhasználáson kívül hazai pénzügyi forrásból további közel 1640 milliárd forintot juttat. Ez a két tétel együtt több mint a GDP 10 százalékát teszi ki - fűzte hozzá.

Jelezte: ez az arány nemzetközi szinten is magas, ezen belül az uniós források a GDP 6 százalékát adják, a pusztán hazai finanszírozású kiadások a bruttó hazai termék 4,4 százalékát érhetik el.

Összességében beruházásokra több forrás áll majd rendelkezésre 2017-ben, mint 2016-ban, a növekmény közel 800 milliárd forint - mondta az államtitkár, hozzátéve, a többletforrás több területen áll majd rendelkezésre, így a védelem, a rendvédelem, az oktatás, az egészségügy, a közlekedés, a kultúra és vallási tevékenységek területén.

Banai Péter Benő kiemelte: jövőre a legnagyobb kiadási többlet a közlekedésre jut, a közlekedési kiadások meghaladják a 350 milliárd forintot, miközben az eredeti idei büdzsé szerint 2016-ban is nem egészen 190 milliárd forintot fordít az állam erre a területre. Hozzáfűzte: már az idei büdzsé módosítása is többletberuházásokról szól, fokozatos előrelépés van tehát a 2016-os eredeti büdzséhez képest a módosításban, illetve a 2017-es számokban.

Elmondta: 280 milliárd forint áll majd rendelkezésre olyan útfejlesztésekre, amelyeknek a végső célja az, hogy az összes autópálya elérje az országhatárt, illetve gyorsforgalmi utakkal megközelíthető legyen minden megyei jogú város.

Az oktatásban 98,8 milliárd forint áll rendelkezésre beruházásra tisztán hazai forrásból, a kulturális, sport és szabadidős tevékenységek kiadása is jelentős lesz jövőre, meghaladhatja a 300 milliárd forintot. Ezen belül a Modern városok programban tett ígéretek szerint a kormány támogatást nyújt helyi kulturális és sport beruházásokhoz, plusz szabadidős tevékenységek beruházásaihoz. Kültéri sportra több mint 5 milliárd forintot, míg tornaterem és tanuszoda építésekre 3-3 milliárd forint áll a jövő évi büdzsében rendelkezésre.

A jövő évi költségvetésben arra is hangsúlyt helyeztek, hogy a magánberuházásokhoz a szükséges támogatásokat megadják, az állam igyekszik ösztönözni ezeket a beruházásokat is - mondta Banai Péter Benő.

Az otthonteremtésre a jövő évi büdzsé 211 milliárd forintot biztosít a családoknak - emelte ki.

Az új uniós költségvetési ciklusban az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány, de ahol uniós forrás nem érhető el, ott a jövő évi büdzsé igyekszik segíteni - mondta. Így például turisztikai beruházásokra 10 milliárd forint új költségvetési támogatás áll rendelkezésre, illetve ilyen a nagyvállalati beruházási támogatásra szánt 15 milliárd forint - hangsúlyozta az államtitkár.

Az államtitkár végezetül kiemelte: a jövő évi, uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos GDP-arányos hiány tarható lesz, a jövőre elindított beruházások pedig 2018-ban is folytatódhatnak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!