Helyi gazdaság

2013.06.11. 17:27

Gazdasági együttműködési programban állapodott meg Szijjártó Péter Tunéziában

Tunisz/Budapest, 2013. június 11., kedd (MTI) - Ötpontos magyar-tunéziai gazdasági együttműködési programban állapodott meg keddi tuniszi tárgyalásai során Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

Tunisz/Budapest, 2013. június 11., kedd (MTI) - Ötpontos magyar-tunéziai gazdasági együttműködési programban állapodott meg keddi tuniszi tárgyalásai során Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

A keleti nyitás politikájának keretében a magyar kormány erősíteni szeretné a Tunéziával való gazdasági kapcsolatait - hangsúlyozta telefonon az MTI-nek a politikus, aki tárgyalt Monszef Marzúki államfővel, Oszman Dzserandi külügyminiszterrel, továbbá a nemzetközi gazdasági együttműködési és fejlesztési tárca vezetőjével, az agrár-, valamint a kereskedelmi miniszterrel.

A fejlesztési program pontjai közül Szijjártó Péter kiemelte a mezőgazdasági együttműködést, amelynek keretében egy árucserén alapuló hosszú távú kereskedelmi megállapodást készítenek elő. Tunéziában a foszfátbányászat rendkívül fejlett volt, ám a közelmúlt belpolitikai eseményei miatt a termelés visszaesett, de az észak-afrikai ország kormánya most újra növeli foszfátbányászata kapacitását - fejtette ki, jelezve, hogy Magyarország a műtrágyagyártáshoz Ausztriából importál foszfátot, de az is Afrikából származik. Ezért a jövőben szeretné közvetlenül Tunéziából beszerezni az alapanyagot, amelyhez így jelentősen olcsóbban lehetne hozzájutni - jelezte. A foszfátimportért cserébe Magyarország feldolgozott élelmiszeripari termékeket, elsősorban lisztet exportálna Tunéziába - mondta az államtitkár.

Kitért a vízgazdálkodásra is, Tunisz ugyanis már meg is hívta a Magyar Vízipari Klaszter delegációját, hogy tárgyaljanak a konkrét tunéziai szerepvállalásról, például öntözési rendszerek, vízhálózatok kiépítéséről.

A felek megállapodtak a tunéziai vasúti járműipar modernizálásában való magyar részvételről is, így a már meglévő magyar szerepvállalás mellett tárgyalások kezdődtek arról, hogy a korábban Magyarország által szállított vasúti kocsik felújítását is magyar cégek végezhessék az afrikai országban.

Szijjártó Péter elmondta, hogy jövő szeptembertől szeretnék elindítani a felsőoktatási ösztöndíjcsere-programot is, hogy magyar egyetemek tunéziai fiatalokat fogadhassanak, akiket leginkább a bányamérnöki képzés érdekel.

Végül a program ötödik pontja egy Magyarország és Tunézia közötti közvetlen repülőjárat elindításának lehetősége, a Wizz Air ugyanis három tunéziai desztinációt is vizsgál.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!