Helyi gazdaság

2013.02.19. 17:57

A Fidesz EP-delegációja üdvözölte, hogy az MSZP-elnök az uniós keretköltségvetés támogatására szólított fel

Brüsszel, 2013. február 19., kedd (MTI) - A Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációja kedden közleményben üdvözölte, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök az előző nap a február 7-8-ikai EU-csúcstalálkozón elfogadott középtávú uniós keretköltségvetés támogatására szólította fel a magyar szocialista EP-képviselőket.

Brüsszel, 2013. február 19., kedd (MTI) - A Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációja kedden közleményben üdvözölte, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök az előző nap a február 7-8-ikai EU-csúcstalálkozón elfogadott középtávú uniós keretköltségvetés támogatására szólította fel a magyar szocialista EP-képviselőket."Üdvözöljük, hogy az MSZP változtatott korábbi, a megállapodást elutasító álláspontján, és a kormány alaptalan rágalmazását követően végül Magyarország nemzeti érdekeinek megfelelő pozícióra helyezkedett" - olvasható a közleményben.

Mesterházy, aki hétfőn este részt vett az Európai Szocialisták Pártjának brüsszeli ünnepségén, magyar újságíróknak azt mondta a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló keretköltségvetéssel kapcsolatban az MSZP-s EP-képviselők feladatáról: "ha hajszálnyi remény is van arra, hogy növelni lehet valamilyen formában ezt a teljes költségvetést, és azon belül a magyar részarányt, akkor azért küzdjenek meg, és harcoljanak". Mint hozzátette, arra kérte az MSZP EP-képviselőit, hogy amennyiben az Európai Parlament szocialista frakcióján belül erről vita van, akkor a magyarok támogassák a költségvetést. "Ha nem lehet növelni, akkor legalább ezt lehessen megőrizni" - mondta.

A magyar néppárti EP-képviselőcsoport keddi közleménye szerint a tagországi csúcsvezetők közt létrejött megállapodás egyik legnagyobb nyertese Magyarország.

"Hazánk a 27+1 tagállam között minden mérvadó uniós mutató tekintetében dobogós helyen végzett, így például az egy főre jutó nettó támogatások tekintetében Litvánia után a második pozíciót sikerült kiharcolni az ország számára" - emlékeztetett a fideszes Gyürk András vezette képviselőcsoport. A "27+1" kitétel arra utal, hogy Horvátország hamarosan csatlakozik az unióhoz.

A magyar néppártiak keddi közleménye szerint "bár a számok egyértelműen bizonyították, hogy Magyarország a megállapodás egyik legnagyobb nyertese, a szocialisták azonnal támadásba lendültek. Tabajdi Csaba szocialista EP-delegációvezető az egyeztetések befejezésének pillanatában kijelentette: A megállapodás kudarc Magyarország számára, az MSZP-s EP-képviselők pedig el fogják utasítani azt az európai parlamenti szavazás során. Az elmúlt hetekben az országgyűlési felszólalások és a magyar sajtóban tett kijelentések során a szocialista politikusok, köztük Mesterházy Attila, szintén következetesen támadták a megállapodást".

A magyar néppárti EP-képviselők szerint mindezek fényében "különösen váratlan a szocialisták pálfordulása".

"Ez a 180 fokos fordulat egyértelműen igazolja: az MSZP alaptalanul támadta a kormányt, alaptalanul igyekezett a megállapodást kudarcként beállítani, Tabajdi Csaba pedig felelőtlenül fenyegetőzött az európai parlamenti vétóval" - olvasható a közleményben.

"Üdvözöljük, hogy az MSZP végül belátta: saját pártérdekeit nem helyezheti szembe a magyar polgárok, gazdák és vállalkozók számára kiharcolt uniós forrásokkal. Bízunk benne, hogy az MSZP a megállapodás európai parlamenti megerősítéséig már nem változtat álláspontján" - idézte a közlemény Gyürk Andrást, a Fidesz EP-delegációjának vezetőjét.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!