Helyi gazdaság

2013.01.30. 09:05

Önkormányzati közintézmény-fejlesztés Vaján

Vaja, 2013. január 30., szerda (MTI) - Fejleszti közintézményeit a vajai önkormányzat: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban bölcsőde és idősek otthona épül, illetve az általános iskola, az óvoda és a polgármesteri hivatal energiaellátására napelemes rendszert építenek ki.

Vaja, 2013. január 30., szerda (MTI) - Fejleszti közintézményeit a vajai önkormányzat: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban bölcsőde és idősek otthona épül, illetve az általános iskola, az óvoda és a polgármesteri hivatal energiaellátására napelemes rendszert építenek ki.Tisza Sándor (független) polgármester az MTI-nek elmondta: a beruházásokat pályázati támogatások segítségével valósítják meg, a bölcsőde építéséhez már rendelkezésre is áll az európai uniós forrás. A 26 személyes bölcsőde kialakítására csaknem 155 millió forintot költenek. A brüsszeli támogatás összege meghaladja a 147 millió forintot, az önkormányzat pedig 7,7 milliós saját forrást ad a beruházáshoz.

A bölcsőde még december 30-ig elkészül. Az épületben a közlekedés teljesen akadálymentesített lesz. A tervek szerint megújuló energiaforrást is hasznosítanak a gyermeklétesítmény ellátásában.

Az önkormányzati vezető megemlítette, hogy a bölcsődében nyolc új munkahely létesül, amit igen fontosnak nevezett, hiszen a négyezer lakosú kisvárosban a foglalkoztatás jelenti a legnagyobb gondot, jelenleg is 30 százalék közüli a munkanélküliség.

Tisza Sándor tájékoztatása szerint elbírálás alatt van egy másik fejlesztési pályázatuk egy idősek otthona létrehozására. Az elképzelések szerint 110 millió forintos költségből építenék meg az otthont, s ahhoz 95 százalékos arányú támogatást kértek.

Egy beruházási pályázatot pedig most dolgoznak ki, napelemes rendszert építenének ki az iskola, az óvoda és a városháza épületében. A természetes energiaforrás hasznosításával a három közintézményben az energia-felhasználás költségeit 30-40 százalékkal szeretnék csökkenteni.

A polgármester kitér arra is, hogy a vajai önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan az idén egymilliárd forintos költségvetésből gazdálkodik. Megjegyezte, hogy az állam a helyhatóság korábbi adósságából 55 millió forint összegű fejlesztési hitelt és folyószámlakölcsönt vállalt át.

Vaja Szabolcs megye egyik legfiatalabb városa, 2009. szeptember 12-én kapta meg a címet. A település az 1703-1711-es Rákóczi-szabadságharc idején vált híressé, névadója, a Vay család több tagja szegődött a fejedelem hívéül, közülük Vay Ádám II. Rákóczi Ferenc udvari marsallja, szenátusának tagja, a jászok és kunok főkapitánya volt. A vezérlő fejedelem akkoriban kétszer is járt a vajai várkastélyban, ahol jelenleg a szabadságharc emlékeit őrző múzeum működik.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!