Helyi gazdaság

2013.01.11. 19:02

Elfogadta a kormány a Budapesti Nagybani Piacon folytatott ellenőrzésekről szóló jelentést

Budapest, 2013. január 11., péntek (MTI) - A kormány elfogadta január 9-i ülésén a Budapesti Nagybani Piacon folytatott ellenőrzésekről szóló jelentést, amely időrendi sorrendben bemutatja a helyszíni vizsgálatokat és eredményeiket - tudatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

Budapest, 2013. január 11., péntek (MTI) - A kormány elfogadta január 9-i ülésén a Budapesti Nagybani Piacon folytatott ellenőrzésekről szóló jelentést, amely időrendi sorrendben bemutatja a helyszíni vizsgálatokat és eredményeiket - tudatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.A jelentés rámutat, hogy a Budapesti Nagybani Piacon lezajlott három vizsgálat - rajtaütésszerű ellenőrzés - hatására a jogsértően árusítók "elkövetési helyeiket" áttették a Budapesti Nagybani Piacot körülvevő területekre. Másrészt a folyamatos sajtónyilvánosságot kapott akciók hatására egyre több bejelentés érkezett, amelyek a főváros vonzáskörzetében található lerakodóhelyek feltárását próbálták segíteni. A jelentés hangsúlyozza, hogy már az ellenőrzésék megkezdésekor is egyértelmű célkitűzés volt egy átfogóbb és hosszabb ideig tartó vizsgálat, hogy a kívánt rend megvalósulhasson.

A jelentés megfogalmazza azokat a lehetséges intézkedéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy rend legyen a budapesti és vidéki nagybani piacokon. Így például elengedhetetlen a Budapesti Nagybani Piac bérleti szerződéseinek felülvizsgálata; a kereskedők telephelyeinek ellenőrzése; valamint szükséges az őstermelőkre vonatkozó jogszabályok felülvizsgálta.

A közlemény hangsúlyozza: a VM államtitkára továbbra is elkötelezett a jogszerű zöldség-gyümölcs árusítás mellett, ezért a társhatóságok közreműködésével már januárban folytatják a nagybani piacok helyszíni ellenőrzéseit.

Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkárának koordinálásával a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatósága, a NAV Közép-magyarországi Regionális Adóigazgatósága, a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága és a Készenléti Rendőrség a múlt év őszi-téli időszakában a Budapesti Nagybani Piacon három, a Dorozsmai Nagybani Piacon egy, a nagybani piacokon árusító meghatározott cégek telephelyein pedig két átfogó vizsgálatot folytatott le. Ezek az akciók kiegészültek a NAV által 2012. augusztusának végén lefolytatott egyhetes ellenőrzéssel.

Az összegzés alapján egyértelműen megállapítható, hogy sikeresek voltak az akciók - mutat rá az VM. Ezek során több mint 500 tonna eredetmegjelölés nélküli vagy hibás megjelölésű zöldség-gyümölcsszállítmányt foglaltak le és semmisítettek meg. Az ellenőrök a szabálytalanságok miatt közel 25 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki. A tavalyi ellenőrzéssorozaton a hatóságok a Budapesti Nagybani Piacon és egy vecsési telephelyen vizsgálódtak - ismertetik a közleményben.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában