Helyi gazdaság

2012.06.01. 11:19

Drága beteg: 174 milliós a gyógyszerköltsége

174 millió forintot – ennyit fizetett ki a „legdrágább” beteg gyógyszerköltségére 2011-ben az egészségbiztosító, miközben egy „átlagbetegre” átlagosan 37.700 forintnyi gyógyszertámogatás jutott.

174 millió forintot – ennyit fizetett ki a „legdrágább” beteg gyógyszerköltségére 2011-ben az egészségbiztosító, miközben egy „átlagbetegre” átlagosan 37.700 forintnyi gyógyszertámogatás jutott.

De nem ez a súlyos és ritka betegségben szenvedő beteg az egyetlen, akinek több tízmillió forintba került a kezelése: a TOP 30 beteg gyógyszereire összesen majdnem 2,2 milliárd forintnyi támogatást költött tavaly az Országos Egészségbiztosítási Pénztár - írja a vg.hu.

 

Csakhogy előbb-utóbb a ritka betegségben szenvedő, nagyon drága orvosságra szoruló, valamint a daganatos, krónikus és a gyógyszereikhez ma még 100 százalékos támogatással hozzájutó betegek terápiája is veszélybe kerülhet, ha a kormányzat továbbra is csak a számokat látja, de azok mögött az embereket már nem.

 

Ezt ugyan így nem mondták, mert nem mondhatták ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetői, de igencsak érzékletessé tették: mivel az évi mintegy 280 milliárd forintos gyógyszertámogatás több mint a fele ezeknek a betegnek az orvosságaira megy el, szinte lehetetlen úgy megspórolni további tízmilliárdokat, hogy a megtakarítás csak a kevésbé súlyos betegségben szenvedőket érintse.

Nem szakmai, politikai

Márpedig a helyzet ma a következő.

Annak a 44 betegnek az enzimpótló kezelése, akinek a szervezete valamilyen anyagcsere-zavar következtében nem tud lebontani bizonyos tápanyagokat, ezért azok szervi károsodást okoznak, évente 3,7 milliárd, vagyis fejenként átlagosan 84 millió forintba kerül.

A 653 vérzékeny beteg gyógyszereit 10 milliárd forinttal támogatja a biztosító, vagyis minden egyes páciens helyett évente átlagosan 15 millió forintot fizet ki.

Százezer – többek között daganatos, diabéteszes és antipszichotikumra szoruló – beteg ma 100 százalékos támogatással kapja meg a számára szükséges medicinát. Ez az egészségbiztosítónak jelenleg évi mintegy 140 milliárd forintjába kerül.

Innentől fogva tehát elsősorban politikai és nem szakmapolitikai döntés, hogyan és milyen módon vesznek el a gyógyszerkasszából jövőre további 77 milliárd forintot. Az biztos, hogy miközben már készül a jövő évi költségvetés, még az idén is van teendő: a Széll Kálmán Terv 2.0 ugyanis további 10 milliárd forintos megtakarítást vár el az amúgy is pengeélen táncoló gyógyszerkasszától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!