Helyi gazdaság

2012.04.27. 12:27

Közép-Európában tovább csökkenhet a foglalkoztatottság

  Budapest, 2012. április 27., péntek (MTI) - A közép-kelet európai gazdasági szakemberek arra számítanak, hogy a térség országaiban tovább csökken a foglalkoztatottság, a kormányok pedig túlköltekeznek.

 

Budapest, 2012. április 27., péntek (MTI) - A közép-kelet európai gazdasági szakemberek arra számítanak, hogy a térség országaiban tovább csökken a foglalkoztatottság, a kormányok pedig túlköltekeznek.

Ez derül ki az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezet és az IMA (Institute of Management Accountants) közös felméréséből. Az IMA egy amerikai szervezet, amely elsősorban a vállalatirányítás és a vezetői számviteli információk stratégiai kapcsolatát vizsgálja.

A felmérés során 2200 nemzetközi pénzügyi szakember véleményét kérdezték a világgazdaság aktuális helyzetéről.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott eredményekből kiderül, hogy a világgazdaság fokozatos stabilizálódását prognosztizálják a szakemberek 2012-re. A válaszadók körében a saját szervezeteikbe vetett bizalom az előző negyedévhez képest csaknem duplájára - 16 százalékról 29 százalékra - nőtt, habár a válaszadók több mint fele (54 százalék) továbbra is romló vagy legalábbis stagnáló gazdasági kilátásokra számít.

A bizalmi indexek alakulása egységes képet mutat a különböző régiókban, bár leginkább az amerikai kontinens és Nyugat-Európa húzta a legtöbb hasznot 2012 elején. Az ázsiai-csendes-óceáni régióban valamint Afrikában a legoptimistábbak a válaszadók, bár míg előbbiben minimális növekedés figyelhető meg, utóbbinál már inkább a visszaesés jellemző.

Szektorális szinten elsősorban a high-tech gyártó- és forgalmazó cégeknek sikerült kiemelkedni a mezőnyből.

A kutatásban résztvevők szerint jelenleg elsősorban két területre koncentrálódnak a befektetések. Az egyik a még teljesebb körű ügyfélmenedzsment, vagyis annak a szükségessége, hogy megértsék, és részt vegyenek a döntési folyamatok, illetve a kiadások alakulásának feltérképezésében; a másik pedig az ellátási lánc további optimalizálása, mely során kiemelt szerepet kap a minőség.

A közép-és kelet európai régió válaszadói szerint az általános üzleti bizalom az előző ciklushoz képest ezúttal fejlődő tendenciát mutat (8 százalékról 18 százalékra emelkedett), és a felmérésben résztvevők több mint egyharmada (36 százaléka) véli úgy, hogy a gazdaság fellendülőben van.

A pozitív irányú elmozdulás a megrendelések növekedésével magyarázható, igaz, ez ritkán járt új tőkebefektetéssel. Ösztönzően hatott még a régió vállalkozásai számára a devizapiacok alacsonyabb volatilitása, de összességében a tényleges üzleti környezet nem hozta az elvárt szintet.

Az eredmények szerint az előző negyedévhez képest nincs jelentős változás a foglalkoztatottsági indexben, a közép- és kelet európai résztvevők továbbra is csökkenésről számolnak be.

A régió válaszadóinak 57 százaléka (az előző negyedév 36 százalékához képest) véli úgy, hogy a kormányzati kiadások a következő öt évben növekedni fognak, és abban is viszonylag nagy az egyetértés - különösen Horvátországban, Lengyelországban és Magyarországon -, hogy középtávon túl is költekezik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!