Helyi gazdaság

2012.04.27. 08:40

EB-döntés - Győri Enikő: jól fogadták Németországban a brüsszeli döntéseket

Berlin, 2012. április 26., csütörtök (MTI) - Jól fogadták Németországban az Európai Bizottság (EB) döntéseit, amelyek révén megkezdődhetnek a tárgyalások egy elővigyázatossági hitelkeretről - értékelte a német kormányzat képviselőivel folytatott tárgyalásait a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Berlinben.

Berlin, 2012. április 26., csütörtök (MTI) - Jól fogadták Németországban az Európai Bizottság (EB) döntéseit, amelyek révén megkezdődhetnek a tárgyalások egy elővigyázatossági hitelkeretről - értékelte a német kormányzat képviselőivel folytatott tárgyalásait a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Berlinben.

Győri Enikő magyar újságíróknak tartott tájékoztatóján elmondta: német tárgyalópartnerei "pozitívan igazolták vissza", hogy sikerült elérni "egy kritikus tömeget", amely lehetővé teszi a hiteltárgyalások megkezdését. Hozzátette: látogatásának időzítése szerencsés volt, hiszen így első kézből tájékoztathatta a német partnereket, amit ők "igen jó néven vettek".

Az államtitkár Michael Link német külügyi államminiszter meghívására szerdán érkezett kétnapos látogatásra Berlinbe, ahol több minisztérium és a kancellári hivatal képviselőivel, valamint vezető szakértőkkel folytatott megbeszéléseket.

Győri Enikő elmondta: a brüsszeli fejlemények mellett kiemelt téma volt a konvergencia-program ügye is. Evvel kapcsolatban partnereit tájékoztatta arról, miként valósítja meg a budapesti kormány az EB ajánlásait, és hogyan "tartja szigorúan 3 százalék alatt a hiányt". Kifejtette: reményei szerint Brüsszel elfogadja a programot, és így Magyarország június 22-én "már csak technikai napirendi pont lesz" az EB ülésén, amelyen "vita nélkül" döntenek arról, hogy "a kohéziós alapot mégsem függesztik fel". Hozzátette: a német partnerek ugyancsak bizakodók e tekintetben is, hiszen "Németországnak az az érdeke, hogy Magyarország sikeres ország legyen".

A konvergencia-programmal kapcsolatban Győri hangsúlyozta: "teljes egyetértés volt abban", hogy az Európai Unióban (EU) az adósságválság megoldásához "a deficitek kordában tartásán keresztül vezet az út". Ebben az értelemben Magyarország ugyanazt "csinálja, amit a legtöbb európai országnak kell; nagyon szigorú költségvetési gazdálkodást kell folytatnia", de eközben meg kell próbálni gazdasági növekedést is "indukálni", hiszen növekedésre van a legnagyobb szüksége a magyar gazdaságnak és az EU többi gazdaságának is.

Ugyancsak kiemelt téma volt a 2014-2020-as időszakra vonatkozó uniós keretköltségvetés ügye, ezen belül pedig a kohéziós politika - az unió belső felzárkóztatási rendszere - várható alakulása. Az államtitkár kifejtette: Magyarország számára nem elfogadható az EB javaslata, amely a kohéziós alapok forrásainak 20 százalékos csökkentését irányozza elő. Ugyanakkor nincsen kifogása az ellen a német felvetés ellen, amely szerint hatékonyabban, jobban kellene elkölteni a forrásokat. Fontos azonban, hogy "legyenek is források" - mondta.

Hozzátette: az is fontos, hogy ne változzon a kohéziós politika filozófiája, vagyis továbbra is legyen szolidaritás, amelynek jegyében azok kapják a támogatást, akinek a leginkább szükségük van rá. Ez az egész EU-nak érdeke, hiszen a túlságosan nagy regionális különbségek az unió egészének versenyképességét rontják.

A német partnerek egyetértettek ezekkel a gondolatokkal, így az a megállapodás született, hogy a kohéziós politikáról szakértői szinten folytatódik a konzultáció, majd Michael Link külügyi államminiszter júniusban Budapestre látogat, ahol ismét áttekintik a területet.

Az MTI-nek arra a kérdésére válaszolva, hogy a bizottsági javaslat ismeretében milyen várakozásokat fűz a kohéziós politikára vonatkozó német álláspont alakulásához, Győri Enikő elmondta: "azt gondolom, Magyarország ezúttal is számíthat Németországra".

- MTI, Bálint Marcell -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!