Helyi gazdaság

2012.02.29. 14:21

OTP: árfolyamrögzítés az önkormányzati svájci frank kötvényeknél

Budapest, 2012. február 29., szerda (MTI) - Az OTP Bank árfolyamrögzítéses konstrukciót indít a svájci frankban kibocsátott kötvénnyel rendelkező önkormányzatok számára, a bank ügyfélkörében az egyeztetések már elkezdődtek - jelentették be a hitelintézet vezető munkatársai szerdán Budapesten.

Budapest, 2012. február 29., szerda (MTI) - Az OTP Bank árfolyamrögzítéses konstrukciót indít a svájci frankban kibocsátott kötvénnyel rendelkező önkormányzatok számára, a bank ügyfélkörében az egyeztetések már elkezdődtek - jelentették be a hitelintézet vezető munkatársai szerdán Budapesten. 

A programban részt vevő önkormányzatoknak 200 forint/svájci frank árfolyamon rögzítenék a kötvénytartozást, az afölötti adósságrész külön számlára kerülne, amely 3 havi BUBOR plusz 1,5 százalékon kamatozik a kötvény futamidejének végéig - közölte Kovács Pál ügyvezető igazgató.

Az OTP-nél lévő önkormányzati kötvényállomány futamideje jellemzően 15-20 év. A svájci frankban kibocsátott kötvényállomány 98 milliárd forint, ami 19 százalékos piaci hányadnak felel meg.

A teljes magyarországi önkormányzati piaci kötvény- plusz hitelállomány 983 milliárd forint volt a múlt év végén, amelyből az OTP 292 milliárd forinttal rendelkezett - mondta Wolf László, a bank vezérigazgató-helyettese.

Wolf László közölte: a hazai önkormányzati rendszer teljes tartozása - a hazai bankok és külföldi hitelintézetek felé meglévő hitelállományuk és az összes, forintban és devizában kibocsátott kötvényállomány, illetve a beszállító cégek felé fennálló tartozás együttes nagysága - 2011. december végén mintegy 1.600 milliárd forintra rúgott.

Kovács Pál elmondta: ebből az összes svájci frankban fennálló önkormányzati tartozás 413 milliárd forintot ért el 2011. december végén. Az ügyvezető igazgató arról is szólt, hogy ugyan a frank/forint árfolyam ingadozása valóban jelentős gondokat idézett elő a helyhatóságok számára, de a svájci frank alacsony kamata mégis évekig vonzóvá tette az alpesi valutában való eladósodást. Mindent egybevéve, azaz a kamatot illetve az árfolyam alakulását együtt nézve, a magyarországi önkormányzati szektor évente 11-12 milliárd forint többletterhet könyvelhetett el az utóbbi években, ez azonban az egész önkormányzati szférát tekintve a helyhatóságok teljes költségvetési bevételének csupán 0,4 százalékát adja.

Wolf László arról is szólt, hogy az önkormányzati szektor pénzügyi egyenlege csupán az elmúlt 4-5 év folyamatai, főleg a forint árfolyamgyengülése miatt vált negatívvá, még 1991-92-ben az önkormányzatok teljes adóssága nem haladta meg az 500 milliárd forintot.

A vezérigazgató-helyettes kifejtette: a helyhatóságok nettó pénzügyi vagyona 1991-92-ben még a GDP mintegy 20 százaléka volt, ez napjainkban negatívvá vált.

Arról is szólt, hogy az önkormányzati kötvények kibocsátása 2006-ban kezdődött, a jelentős kibocsátás 2007-2008-ben következett be. Az akkoriban kibocsátott kötvényeknek tavaly kezdődött meg a törlesztése, az önkormányzatok megújítandó adóssága 2013-ra mintegy 90 milliárd forintra nő majd - elemezte Wolf László.

Kérdésekre válaszolva a banki vezetők elmondták: az önkormányzatok 2014. december végéig, azaz három évig törleszthetik az OTP által felajánlott, kedvezményes 200 forintos árfolyamon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!