Helyi gazdaság

2012.02.15. 11:00

Elbocsátási hullám jön?

Egy most készült felmérés szerint a vállalatok mindössze 4%-a tervez létszámbővítést, viszont 29% tervez elbocsátást.

Egy most készült felmérés szerint a vállalatok mindössze 4%-a tervez létszámbővítést, viszont 29% tervez elbocsátást.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. januári felmérése szerint több vállalkozás számít növekvő, mint csökkenő árbevételre, a létszám és a beruházás esetében viszont egyértelműen a csökkenésre számítók vannak többségben. A felmérés szerint a vállalatok mindössze 4%-a tervez létszámbővítést, viszont 29% tervez elbocsátást.

A vállalkozások 4%-a számít idén jelentősen növekvő, 27%-a kissé növekvő árbevételre, míg 5%-uk szerint jelentősen, 19%-uk szerint kissé csökken majd árbevételük. Az 500 fő feletti cégek optimistábbak, ugyanakkor minél kisebb egy cég, annál rosszabb kilátásokkal vág neki az évnek. Az 50 fő alattiak 35%-a például az árbevétel csökkenésére számít, míg növekedésre csak 21%-uk lesz képes.

A foglalkoztatási kilátások különösen kedvezőtlenek. Az összes vállalkozás mindössze 4%-a tervez létszámbővítést, 29% viszont elbocsátást. A felmérései eredményei azt mutatják, minél nagyobb a cégméret, a létszámkilátások annál inkább billennek az elbocsátás felé. Viszont minden vállalati méretkategóriában az elbocsátók vannak többségben.

Tavaly év végén a Manpower szokásos negyedéves előrejelzése mutatott igen borús képet, a munkaerőpiaci mutató a gazdaság minden ágazatában csökkenő foglalkoztatást jelzett, és olyan meredek volt a beszakadás, amire 2009 harmadik negyedéve óta nem volt példa.

Az előzőekkel összhangban a beruházási szándékok is haloványak. A vállalkozások 21%-a tervezi, beruházási kiadásainak növelését, miközben negyedük csökkenti azokat. Különösen kedvezőtlen, hogy az 500 fő feletti cégek közel 40%-a mérsékli beruházási kiadásait, s csak 12%-uk tervez növekedést.

Forrás: www.portfolio.hu

A GKI felmérését 2012 januárjában végezte 800 fős reprezentatív vállalati mintán, az 5 fő feletti létszámú vállalkozások idei kilátásairól és a létszámvárakozásairól. A válaszoló cégek 1 millió 861 ezer munkavállalót reprezentálnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!