Helyi gazdaság

2012.01.28. 10:13

Öt euróövezeti országot minősített le a Fitch

London, 2012. január 27., péntek (MTI) - Öt euróövezeti ország államadós-osztályzatát rontotta pénteken a Fitch Ratings.

London, 2012. január 27., péntek (MTI) - Öt euróövezeti ország államadós-osztályzatát rontotta pénteken a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ciprus és Szlovénia szuverén besorolásait minősítette vissza. Írország adósosztályzatát ugyanakkor a cég megerősítette.

A Fitch december közepén vette negatív előjelű megfigyelés alá az összes olyan, befektetési ajánlású osztályzattal ellátott euróövezeti szuverén adóst, amelyek besorolására addig leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást tartott érvényben. A lépés a most megerősített besorolású Írországot, valamint a leminősített másik öt eurótagállamot érintette.

A negatív kihatású megfigyelés a cég módszertana szerint azt jelenti, hogy az adott osztályzatok "aktív felülvizsgálat" alatt állnak, és megnövekedett annak az esélye, hogy az érintett országokat a Fitch rövid időn belül leminősíti.

Ez történt meg pénteken az öt visszaminősített valutauniós tagállam esetében.

Két hete egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor s egyszerre kilenc euróövezeti országot minősített le, és ennek keretében megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától.

A Fitch Ratings pénteken Olaszországot, Spanyolországot és Szlovéniát egyaránt két fokozattal minősítette vissza.

Olaszország hosszú futamidejű szuverén adósságkibocsátói osztályzata az eddigi "A plusz"-ról a köztes "A" kihagyásával "A mínusz"-ra módosult, Spanyolországé és Szlovéniáé pedig "AA mínusz"-ról az "A plusz" kategória kihagyásával "A"-ra romlott.

Ciprus új osztályzata az eddigi "BBB" után most "BBB mínusz", vagyis a még befektetésre ajánlott besorolási kategória legalsó szintje.

Belgium osztályzata egy fokozattal, "AA plusz"-ról a továbbra is magasan elsőrendű befektetői "AA"-ra változott, Írországé pedig maradt az eddigi "BBB plusz" szinten.

A Fitch az összes érintett eurótagállam besorolását levette a december 16-án bejelentett negatív figyelőlistáról, ugyanakkor mindegyik új osztályzatra negatív kilátást léptetett érvénybe. A cég módszertana szerint ez azt jelenti, hogy "50 százaléknál valamivel nagyobb" az esélye ezeknek az országoknak a leminősítésére kétéves távlatban.

A hitelminősítő a pénteki lépésekhez fűzött londoni indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy jóllehet az eurójegybank (EKB) nemrégiben kezdett, három évre szóló hosszú távú refinanszírozási művelete enyhítette a szuverén és a bankszektorbeli finanszírozási feszültségeket, az euróövezeti válság intenzívebbé válása a tavalyi év második felében azonban gyengítette az EKB monetáris politikájának hatékonyságát, és bemutatta azokat a finanszírozási kockázatokat, amelyekkel az euróövezeti kormányok szembesülnek a válság járványos terjedésétől és az önmegvalósító likviditási válságok kialakulásától védő, hiteles "tűzfal" hiánya miatt.

A Fitch Ratings elismeri a decemberi és az előző EU-csúcsokon tett jelentős kötelezettségvállalásokat a gazdaságpolitikai koordináció erősítésére, a cég véleménye szerint azonban az euróövezeti válságra csak akkor születhet megoldás, ha széles bázisú gazdasági fellendülés indul a valutauniós térségben - áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.

A Fitch szerint az euróövezet felbomlását nem lehet teljes mértékben kizárni, de a cég közölte, hogy ennek kockázatát továbbra is csekélynek tartja.

Más nagy londoni házak azonban jóval borúlátóbbak az euróövezet jövőjével kapcsolatban.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - februárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi globális prognózisában közölte, hogy változatlanul "valós lehetőségnek" tartja az euró összeomlását, és 40 százalékos esélyt ad arra, hogy a valutaunió két éven belül felbomlik.

Egy másik tekintélyes londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) 2012-re szóló globális előrejelzésében 60 százalékos esélyt adott "legalább egy, de valószínűleg inkább több" tagország távozására az euróövezetből már az idei év végéig. A cég londoni elemzői közölték azt is, hogy a korábbi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.

A Fitch Ratings az olasz leminősítéshez fűzött péntek esti külön elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy "markánsan romlottak" a mostani leminősítési sorozatban érintett legnagyobb eurótagállam gazdasági kilátásai. A hitelminősítő saját előrejelzése szerint Olaszország hazai össztermékének értéke (GDP) az idén 1,7 százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 0,2 százalékkal növekszik. A cég szerint ez fokozza azokat a kockázatokat, amelyek a költségvetési célok elérhetőségét, valamint a további takarékossági és reformintézkedések folytatódó politikai támogatottságát és lakossági elfogadottságát veszélyeztetik.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában