Helyi gazdaság

2011.10.21. 09:55

Nem változik a kiskereskedelmi forgalom volumene

Budapest, 2011. október 21., péntek (MTI) - A kiskereskedelem lényegében továbbra sem volt képes növelni eladásait 2011 augusztusában, így az első nyolc hónapban sem változott az értékesítés volumene, a 2007 és 2010 között csökkenő, azóta stagnáló trendben augusztus sem hozott változást - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

Budapest, 2011. október 21., péntek (MTI) - A kiskereskedelem lényegében továbbra sem volt képes növelni eladásait 2011 augusztusában, így az első nyolc hónapban sem változott az értékesítés volumene, a 2007 és 2010 között csökkenő, azóta stagnáló trendben augusztus sem hozott változást - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint miközben a forgalom 45 százalékát képező élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletek eladásainak volumene lényegében stagnált, addig a 19 százalékos súlyt képviselő üzemanyagtöltő állomásoké és a 13 százalékos részesedéssel rendelkező bútor, háztartási cikk, építőanyag üzleteké visszaesett az év első nyolc hónapjában.

A hivatal adatai szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben

2011 augusztusában 710 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Az első nyolc hónapban 4.988 milliárd forint forgalom realizálódott. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatokra sem jellemző a növekedés.

A KSH adatai szerint az előző év azonos időszakához képest a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2011. augusztusban 2,5 százalékkal növekedett, az első nyolc hónapban lényegében nem változott.

Augusztusban az üzlettípusok többségében növekedett a forgalom volumene, az átlagot meghaladó volt a forgalom bővülése a nagyobb súlyúak közül a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben, valamint több havi csökkenés után a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag üzletek is növekedést mutattak. A textil-, ruházati és lábbeli- valamint a gyógyszer és gyógyászati üzletek értékesítésének volumene továbbra is elmaradt az előző év azonos időszakitól.

A KSH adatai szerint az üzemanyagtöltő állomások változatlan áras forgalma 2011 augusztusában 2,4 százalékkal, az első nyolc hónapban 1,1 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem augusztusi volumene 0,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal nőtt, az üzemanyag kutaké lényegében stagnált.

A hivatal közölte azt is, hogy az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2011 augusztusában a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,8, az eurózóna országaiban 1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 10 tagállamban bővülést, 14-ben csökkenést mutatnak. A legnagyobb 10,5 százalékos növekedést Luxemburgban, a legnagyobb, 8 százalékos visszaesést Máltán mérték.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai Magyarországon augusztusban 5,5 százalékkal, 2011 első nyolc hónapjában pedig 5,4 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!