Helyi gazdaság

2011.08.11. 16:30

Mintegy 8,5-9 ezer hektárt érint a génmódosított növények megsemmisítése

 Budapest (MTI) - Hozzávetőlegesen 8,5-9 ezer hektárt, azaz mintegy 4.500 hektár génmódosított vetőmaggal szennyezett, illetve mintegy 4.000 hektárnyi pufferzónát érint a génmódosítás miatt elrendelt növénymegsemmisítés - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a budapesti Sziget fesztiválon tartott sajtóbeszélgetésen.

 Budapest (MTI) - Hozzávetőlegesen 8,5-9 ezer hektárt, azaz mintegy 4.500 hektár génmódosított vetőmaggal szennyezett, illetve mintegy 4.000 hektárnyi pufferzónát érint a génmódosítás miatt elrendelt növénymegsemmisítés - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a budapesti Sziget fesztiválon tartott sajtóbeszélgetésen.Az államtitkár tájékoztatása szerint közvetlenül mintegy 225 termelőt érint a GMO-val szennyezett növények megsemmisítése, míg a pufferzónában megsemmisített kukorica - a területkijelölés módjából fakadóan - további mintegy 2.500 termelőt.

Czerván György emlékeztetett arra: a termelők egységes, hektáronként 360 ezer forintos kártérítésben részesülnek. Ezt az összeget "megfelelő színvonalúnak" és "korrektnek" nevezte az államtitkár. A kifizetések ütemezésével kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy a most zajló "takarítási fázis" után, szeptember 30-ig lehet jelezni a kárigényeket a kormányhivataloknál. Ezt követően 10 nap lesz az engedményes szerződések megkötésére, majd december 10-ig fizetik ki a kártérítéseket - tette hozzá.

Az új GMO-törvénnyel kapcsolatosan arról beszélt, hogy a nyári szabadságok után egy "GMO-bizottságot" hoznak létre a szaktárca vezetésével. A testületben várhatóan több minisztérium is képviseli magát, mandátuma egy rögzített időpontig szól majd. V. Németh Zsolt, a VM vidékfejlesztésért felelős államtitkára az elmúlt évben végzett munkával kapcsolatosan elmondta, hogy a tárca a szabályozás egyszerűsítésére törekszik. Kifejtette: az uniós elvárások feletti, önszorgalomból létre hozott bürokráciát le kell építeni. Jóllehet sokszor nehéz a támogatási rendszerek egy-egy eleméhez hozzányúlni - mondta -, sikerként értékelte, hogy a mikrovállalkozási és turisztikai projektek elbírálási idejét a korábbi 13-14 hónapról 6 hónapra szorították le.

V. Németh Zsolt arról is tájékoztatott, hogy az elkövetkező időszakban több pályázatot is kiír a tárca. A minisztérium szeptember 15. és október 14 között öntözés meliorációs és vízgazdálkodási akciót hirdet, meglévő baromfitelepek fejlesztésére pedig szeptember 1. és 30. között lehet pályázni. Az államtitkár közölte: most, szeptember 1-30 között nyílnak meg a helyi vidékfejlesztési stratégiák is, azaz a leader programok, ahogy a 210 település számára elérhető tanyapályázatok is. Utóbbiak esetében hiánypótlással együtt 2 hónapon belül bírálják el a pályázatokat. Ismét kiírásra kerül az élelmiszeripari vállalkozások innovációs pályázata (évip) is, amely azért fontos, mivel egyedül ezzel lehet az élelmiszeripari feldolgozók számára forrásokat biztosítani - tette hozzá.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!