Helyi gazdaság

2010.07.16. 12:05

Június végére megugrott az államháztartás hiánya

<p>Az államháztartás hiánya - önkormányzatok nélkül - júniusban 297,4 milliárd forint volt, amelynek nagy része, 293,3 milliárd a központi költségvetés deficitje.</p>

Az első félév végére az egyenleg 1033,6 milliárd hiány, az éves előirányzat 118,8 százaléka. Egy évvel azelőtt ez az arány 87,9 százalék volt a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján pénteken közzétettek szerint. A tárca ezúttal sem közli a hiány GDP-arányos mértékét, a korábban szokásos havi sajtótájékoztatót pedig végleg megszüntették.

Júniusban a főbb adókból (társasági, szja, jövedéki adó) 61 milliárddal kevesebb folyt be, áfából viszont 27 milliárddal több, mint 2009. azonos hónapjában. A kiadások 5 milliárddal maradtak el az egy évvel korábbitól. Az első fél évben a bevételi oldalon hasonló a helyzet, a főbb adókból elmaradás tapasztalható. A kiadások viszont jelentősen, 285 milliárddal növekedtek egy év alatt az első hat hónapban. Ebben szerepük van az egyedi és normatív támogatások felfutásának (például a MÁV támogatás többlete), a hozzájárulásnak a tb-alapok kiadásahoz és állami kezességek érvényesítésének.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!