Tudta?

2024.06.04. 12:30

Rendkívüli felfedezés: hangosan számol a madár

Ez a kutatás nemcsak a madarak, hanem más állatok intelligenciájának megértésében is új utakat nyithat.

Boon.hu

Ha kell, számolni is tudnak

Fotó: Getty Images

Legújabb kutatások szerint létezik egy madárfaj, amely nem csak rendkívül intelligens, de képes hang segítségével számokat kommunikálni, ami egy eddig ismeretlen képesség az állatvilágban – számol be a velvet.hu.

Intelligens és kreatív

A varjakról már régóta ismert, hogy rendkívül intelligens és kreatív lények, de a Tübingeni Egyetem friss kutatása még tovább mélyíti ezt a megértést: a varjak képesek hangosan számolni. Ezt a különleges képességet a varjúfélék családjába tartozó madarak bizonyos vizuális és akusztikus jelekre adott károgással mutatják meg, ami egy teljesen új szintre emeli őket az állatok intelligenciájának skáláján. Míg más állatok, mint például a méhek is képesek a számok értelmezésére, a varjak különlegessége, hogy képesek hangosan kommunikálni a számolás végeredményét. A kutatók három kormos varjúval (Corvus corone) végeztek kísérleteket, amelyek során a madarakat arra képezték ki, hogy válaszoljanak a különböző szimbólumokra vagy hangjelzésekre azzal, hogy 1-től 4-ig terjedő számú károgást adnak ki. A vizsgálat végén a varjak egy céltáblát csipkedtek meg, jelezve, hogy befejezték a feladatot. Az eredmények lenyűgözőek voltak: minden egyes varjú képes volt a megfelelő számú károgást produkálni válaszul kapott jelzésekre.

Common raven on old stump.
Különleges intelligenciáról tesznek tanúbizonyságot
Fotó: Milan Krasula

A Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint ez a képesség összehasonlítható a kisgyermekek számolási képességével, akik számára még nagy szellemi kihívást jelent a számok használata. A kutatást vezető idegsebészek szerint ez a felfedezés nem csak hogy tovább bővíti tudásunkat a varjak adaptív és kognitív képességeiről, hanem a madarak kommunikációs csatornáinak új aspektusait is megvilágíthatja. Az eredmények azt sugallják, hogy a varjak képesek összetett kommunikációs stratégiákat alkalmazni, amelyeket eddig csak emberi tulajdonságoknak véltünk. Ez a kutatás nemcsak a madarak, hanem más állatok intelligenciájának megértésében is új utakat nyithat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában