Sydney

2024.04.02. 21:30

Erzsébet királynő avatta fel

Sokan állítják, hogy a második világháború óta nem húztak fel szebb épületet a Földön.

A Sydney Operaház kihagyhatatlan látványosság Fotó: KT

A 2000-es nyári olimpia városának kihagyhatatlan látványossága a Sydney-i Operaház, Ausztrália talán leghíresebb középület együttese, amely a világörökség része. 

Hömpölyögnek a turisták 

– Ezt a komplexumot a nappali és az esti fényben is körül kell járni, ráadásul pedig a falak közötti tekergés is órákat vesz igénybe – ajánlotta az ott vizitelő miskolci látogatónak Fábián Mihály, az ötödik kontinensen élő és dolgozó egykori élvonalbeli labdarúgó játékvezető, aki szűkebb pátriánkból a Bajnokok Ligája döntőjéig jutott. 

Parancsát természetesen megfogadtuk, a látogató központban pedig megismerkedtünk néhány ténnyel: megépítésére 1954-ben írtak ki pályázatot, ezen harminckét országból kétszázharminchárman vettek részt. A terv ihletője Sydney hatalmas kikötőjében látható vitorláshajók voltak. A létesítmény modern expresszionista kialakítású, nagy méretű előregyártott betonhéjakkal, amelyek mindegyike hetvenöt méter sugarú gömböt formál. Alapterülete tizennyolcezer négyzetméter, száznyolcvanhárom méter hosszú és százhúsz méter széles, a tetőpontja megegyezik egy huszonkét emeletes épület magasságával, tetőszerkezetének egyenkénti tömege tizenöt tonnát nyom. A körülötte hömpölygő turisták a földnyelvről, hajóról, helikopterről és a szintén híres Sydney Harbour Bridge elnevezésű hídról egyaránt fotózzák és filmezik. 

Jó tudni  

A Sydney Operaház 1973-ban készült el és akkoriban 102 millió dollárba került. Az intézményt II. Erzsébet brit királynő hatalmas tömeg jelenlétében avatta fel. A megnyitót tűzijáték és Beethoven 9. szimfóniájának előadása követte. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában