Tündérszépek

2024.02.28. 11:26

Mit együnk, hogy szépek legyünk?

A nőiesség, a sziporkázó szépség lényeges döntési szempont a zsűrinél. A szépség azonban elválaszthatatlan az egészséges étrendtől! Vajon mit kellene enniük a Tündérszépek versenyzőinek, hogy még szebbek legyenek, és alapvetően mire érdemes figyelniük a mindennapi táplálkozásukban? Erről kérdeztük a miskolci Erzsébet Fürdő Gyógyászati és Szűrőközpont dietetikusát, Petrik Dorinát.

Édes Richárd

Nem mindegy, hogy mit, mikor és hogyan eszünk

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ross Helen

Idén is keressük az ország legszebb 18-35 év közötti hölgyét, aki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében él vagy tanul. Érdemes mielőbb jelentkezni, mert csupán 50 Tündérszép juthat be a regionális fordulóba. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye szépségei Hajdú-Bihar vármegye és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye hölgyeivel versengenek majd a továbbjutásért.

Petrik Dorina, a miskolci Erzsébet Fürdő Gyógyászati és Szűrőközpont dietetikusa arról beszélt nekünk, hogyan válhatnak szebbé és egészségesebbé a Tündérszépek versenyzői az étkezési szokások megváltoztatásával.

Kerüljük a szélsőséges diétát

Adja magát a kérdés: mi alapján válasszanak diétát a Tündérszépek versenyzői? Petrik Dorina dietetikusként semmiképp sem javasolja a szélsőséges diéták alkalmazását, mert hosszú távon az anyagcsere rugalmasságának csökkenését okozhatják. Ezek a diéták negatív hatással lehetnek a hormonrendszer működésére, illetve tápanyaghiányhoz vezethetnek. Egy kiegyensúlyozott, változatos, tápanyagokban, színanyagokban gazdag étrend tartása a lehető legjobb választás a Tündérszépek számára.

A dietetikus szerint a versenyzők az étkezési szokásaik megváltoztatásával is szépülhetnek. Az elfogyasztott élelmiszerek hatással vannak a bőr, a haj, a köröm minőségére és állapotára.

A hal és a tenger gyümölcsei bővelkednek Omega-3 zsírsavakban. Heti két-három halas étkezéssel még ragyogóbbá válik a bőr állapota.

A haj és a körmök egészségéért

A karotinoid vegyületekben gazdag nyersanyagok, a sárgarépa, az édesburgonya, a sütőtök, a sárgabarack, a homoktövis rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a bőr minőségének és színének javítása érdekében.
Aztán ott van még a megfelelő B-vitamin bevitel: a cink, a réz, a vas, a szelén hozzájárul a haj és a köröm gyors növekedéséhez, egészséges állapotuk fenntartásához.

Petrik Dorina szerint az egészséges étkezéshez a Tündérszépek versenyzőinek érdemes lenne külön bevásárlólistát írni. Mindenképp célszerű előre gondolkodni a bevásárlás és a főzés tekintetében, mert így lehet egy tápanyagdús, változatos étrendet kialakítani.

Nem kell túlszabályozni

Arra szintén ügyelni kell, hogy a versenyzők nehogy túlszabályozzák az étkezésüket.

Ugyanis ez gyakran vezethet különböző evészavarokhoz, bulimia nervosához, anorexia nervosához, vagy orthorexia nervosához. Utóbbi egyre elterjedtebb manapság, az orthorexia nervosa evészavarban az egészséges táplálkozás túlzott megszállottjai érintettek.

Aztán ott van még a mindennapjainkat átszövő stressz: ebben az étkezés összeállítása is okozhat feszültséget a szervezet számára. Dietetikai szempontból a túl alacsony kalória/szénhidrátbevitel, a vitaminokban, az ásványi anyagokban szegény étrend szintén egy plusz stresszfaktor lehet a szervezet számára.

Amit kerülni érdemes

A szépségversenyre készülőknek pár dolgot érdemes kivenni az étrendjükből a versenyig. Petrik Dorina felhívta a figyelmet a feldolgozott, sok összetevőt tartalmazó, magas cukortartalmú, gyulladáskeltő és transzzsírsavakban gazdag élelmiszerre és ételre. A süteményeket, a nápolyit, a félkész termékeket, a panírozott mirelit termékeket, a bő olajban sült ételeket és az alkoholos italok fogyasztását mindenképp mérsékelni kell az étrendjükben.

Petrik Dorina úgy látja, hogy a Tündérszépek versenyzőinek kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásra érdemes törekednie.

Amit előnyben részesíthetünk

A dietetikus szerint fontos szem előtt tartani az idényszerűséget. A zöldségek, a gyümölcsök esetén mindig az a legjobb választás, ami az adott idényben éppen megterem. A versenyzők lehetőleg az otthon elkészített ételeket részesítsék előnyben az étrendben.
A házilag készített, főtt ételek mindig sokkal tápanyagdúsabb lehetőségek, mint a boltban kapható ultrafeldolgozott termékek.

Nevezz még most, mielőtt betelnek a helyek

Saját portfólióval is lehet jelentkezni, de profi fotóssal el is készítjük első saját fotósorozatát annak, aki ezt kéri. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye szépségei Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg hölgyeivel versengenek majd a továbbjutásért. A regionális előválogató április 8-án indul. NEVEZZ MIELŐBB, mert a regionális fordulóba legfeljebb ötven hölgy juthat be. A zsűrizés a jelentkezéssel együtt indul!

A jelentkezés részleteiről itt olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában