Szilveszteri babonák

2023.12.31. 14:30

Szerelmet szeretne az új évre? Ezt tegye!

Hosszú a lista, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk az év utolsó és első napján.

Ki tudja, mit hoz az új év?

Forrás: Shutterstock

Fotó: Monkey Business Images

Régen főként a lányok szívesen találtak ki olyan praktikákat, amellyel megtudhatták jövendőbelijük nevét, vagy kilétét. Az óév és az újév éjjelén házilag készített gombócokba belegyúrták a kiszemelt férfiúk neveit, s amelyik gombóc elsőként jött fel a víz felszínére az volt a szerencsés választott. Ólmot is olvasztottak, majd a hideg vízbe csepegtetve azt várták, milyen betűt formáz a vízbe cseppenő fém, így megtudhatták a leendő férj nevének kezdőbetűjét.

Nem szerencsés dolog újév napján hagyni, hogy a tűz kialudjon, és ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.

Ezen a két napon tilos mosni, mert elviszi a szerencsét! Tilos teregetni, mert az „kiterítést”, halálozást jelent a családban az öregek szerint!
Közismert az a hiedelem, hogy újév napján semmit sem adnak ki a házból, mert akkor egész éven át minden kimegy onnan.

Azt is jól meg kell gondolni, hogy mit teszünk először újév napján, mert jó eséllyel gyakran tesszük majd ugyanezt egész évben. Sokan ezért elsején le sem fekszenek napközben, nehogy a betegség, ágyhoz kötöttség nyűgjét vonják magukra.

Mézes ajakkal váltsunk csókot!

Ne feledjük az éjfélkor elcsattanó csókot, puszit. Ehhez is tartozik egy szokás. A szerelmesek, házasulandók ha mézes ajakkal váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk.

Ha új év napján gyönyörű napsütésre ébredünk, akkor a hiedelmek szerint egész évben szép időre lehetett számítani. A széljárás sem mindegy szilveszterkor. Az északi hideget, a déli enyhe telet jelez. Ha csillagos az ég, rövid lesz a tél, ha piros a hajnal, szeles lesz az esztendő.

Országonként mások hagyományok

Népszerű díszítés az angolszász országokban a fagyöngy, amely alatt kell csókot váltaniuk a szerelmeseknek. Mindegy egyes éjféli harangszókor bekapni egy-egy szőlőszemet? Miért is ne. Spanyolországban és a latin-amerikai országokban ezzel hozzák meg a szerencsét. Olaszországban az emberek kidobálják a régi, felesleges dolgokat az ablakon, így számolva le az óévvel. Egyes helyeken cserépedényeket törnek össze, így ijesztik el a sötét lelkeket. Az Egyesült Államok legnagyobb szilveszteri buliját a Times Square-en tartják; az év utolsó percében egy kristálygömböt engednek le az egyik épület tetejéről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában