boon.hu video

2023.12.17. 20:24

A kántálás szép hagyományát viszik tovább (fotókkal, videóval)

Ünnepi kántálást szervezett a Miskolc Dallamok Szárnya Művészeti Klub, az érdeklődőket vasárnap délután várták az eseményre. A belvárosban, a „Villanyrendőrtől” a Széchenyi utcán végig haladva egészen a Szent István térig kántáltak a klub tagjai.

Nagy-Hankó Krisztina

Miskolc Városi kántálás a Dallamok Szárnyán Klubbal a Széchenyi utcán

Fotó: Vajda János

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a kántálást – mondta Gergely Józsefné Ilike, a Miskolci Dallamok Szárnya Művészeti Klub vezetője. Akik a városban nőttek föl, azoknak kevésbé lehet ismert ez a szép népi hagyomány, de a vidéken élők még emlékezhetnek rá – tette hozzá. A - már 13 éve létező - klub tagjai azonban hangsúlyt fektetnek arra, hogy ezt a szokást továbbvigyék. Sok felkérést kapnak az adventi időszakban, de erre az alkalomra is mindig készülnek – tudatta Ilike.

Sétájuk közben az alkalomhoz illő dalokat énekeltek és a Miskolci Nemzeti Színháznál meg is álltak egy kicsit. Mindig sokan csatlakoznak hozzájuk és többen énekelnek is velük. Ezúttal sem volt ez másképp. Az ünnepi hangulat megteremtése idén is sikerrel járt.

A karácsonyi, többnyire énekes, esetleg verses köszöntőt általában kántálásnak nevezték, de néhol kóringyálás, pászlizás, mendikálás, angyali vigasság néven emlegették. A köszöntők karácsonyi énekeket énekelve járták végig a falut. Engedélykérés után az ablak alatt vagy a házban énekeltek egy vagy több éneket. Ezután valamilyen ajándékot kaptak, melyet megköszönve mentek tovább. Minden korosztály járta a települést, általában különböző időpontokban, a gyerekek inkább délelőtt, a felnőttek pedig általában este.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában