Találkozó

2023.11.17. 17:16

Mesemondók érkeztek a Borsodi vármegyeszékhelyre, hogy tapasztalataikat megosszák

Miskolc - A hagyományosban is lehet valami újat létre hozni, tehát a népmesének és a mesemondónak is van útja fejlődni.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

A népmese jelene és jövője címmel kétnapos szakmai konferenciát tartanak Miskolcon, melynek pénteki programjai sajtó nyilvánosak voltak. Az Avasi Bortanya adott otthont a rendezvénynek, ahová hazánkból és határon túlról is érkeztek résztvevők. A tanácskozáson arra keresték a választ, hogy hogyan tudnak a szakemberek, civil szervezetek, közművelődési intézmények összefogni annak érdekében, hogy a magyar népmese tovább éljen határokon innen és túl is. Az esemény főszervezője Zámborszky Eszter, az Ágasfa Alapítvány elnöke.

Egy szövetséget alkotva

Miskolcon évek óta szerveznek mese konferenciákat, de az elmúlt években a pedagógusok és szociális munkások voltak inkább a célközönség, ezúttal a szakmára koncentráltak – mondta Zámborszky Eszter. A meghívott vendégek valamennyien mesemondók és szeretnének közösen még többet tenni az élőszavas mesemondásért – tetet hozzá. A nyáron alakult a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség, mely összefogja azokat a civil szervezeteket, melyeknek szintén fontos a közös cél. Egyelőre négy szervezet van benne: a hajdani Szávitri, amely most Ágasfa Alapítvány néven ismert Miskolcról, a Csürdöngölő Kulturális Egyesület Turáról, a Szóperencia Egyesület Erdélyből, valamint a Tekergő Meseösvény Egyesület Budapestről. További hasonlóképpen gondolkozó és tevékenykedő partnerek jelentkezését is várják – emelte ki az elnök.

A konferencia témái között szerepelt a forrásteremtés eszközei a civil szervezetek esetében, melyről Palik Zoltán, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakmai vezetője adott tájékoztatást. Majd a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség bemutatása, továbbá az erdélyi mesemozgalom útjai, Benedek Elek hagyatékának újraértelmezése Bedőházi Beáta, a Szóperencia Közhasznú Egyesület elnöke, néprajz szakos tanár előadásában. De szó esett a kortárs magyar irodalom és a mese kapcsolatáról és a szövetségben rejlő erőről is szakemberek tolmácsolásában. Az délelőtti előadásokat délután műhely foglalkozásokkal folytatták. Szombaton, a konferencia második napján a résztvevők számára további szakmai programokat szerveztek a miskolci házigazdák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában