Ünnepli az ország Karikó Katalint

2023.10.03. 18:00

A tudás és a kedvesség

A Svéd Királyi Akadémia Nobel-díj Bizottságának döntése után a magyar hölgyet méltatja a tudományos világ.

Kolodzey Tamás

prof. dr. Benyhe Sándor

„Másfél napja ünnepel a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, és ünnepli az ország Karikó Katalint, akit világraszóló tudományos eredményeiért most a földkerekség létező legmagasabb elismerésében részesítettek – mondta portálunknak prof. dr. Benyhe Sándor ózdi származású kutató biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Nagydoktora, aki a miskolci Földes Ferenc Gimnázium biológia-kémai szakos osztályának tagjaként (e sorok írójának osztálytársaként – a szerk.) 1975-ben érettségizett. – Külön kuriózum, hogy Kati magyar, közülünk való, tudós kutató, ráadásul nagyon kedves hölgy is. Vegye őt körül az ünneplés, mi pedig, hajdani kollégái, öleléssel és szeretettel gondolunk rá.”

Különlegességek a „köbön”

„Katin kívül nem tudok olyan Nobel-díjasról, akinek olimpiai bajnok lánya lenne – folytatta a szegedi professzor. – Francia Zsuzsi amerikai színekben női evezős nyolcasban két aranyat is nyert. Már sudár nagy lány volt, amikor személyesen találkoztam vele itt, Szegeden, mikor Kati néhány éve nálunk, a biokémián tartott szemináriumot. Francia Béla, Kati férje is remek srác: a friss Nobel-díjas nem könnyen talált magas növésű, úgymond „vállalható” partnert, mert ragaszkodott a magas fiúkhoz, sztorijukhoz az is hozzátartozik, hogy Amerikában egy felhőkarcolóban dolgozott és őt is mindenki imádta. Óriási várakozással tekintünk a díjátadó ünnepségre, legszívesebben valamennyien ott lennénk, hogy tapsoljunk neki és éljenezzük.”

Jó tudni

A díjat – a hagyományoknak megfelelően – december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át Stockholmban.

Érdekességek


 

* A biológus szakos Karikó Katalin kollégiumi diáktitkár is volt a szegedi intézményben.


 

* Anyukája mindig azzal bíztatta, hogy egyszer belőle is Nobel-díjas lesz.


 

* Volt, hogy az új Nobel-díjas kosárlabda meccset vezetett Szegeden: a kollégiumi kismamák csapata és a lánykollégistákkal mérte össze tudását.


 

* Egyszer azt mesélte Kati, akinek apukája hentes volt Kisújszálláson: „te Benyus, ha tudnád és látnád hogyan és miből készül a parizer, biztos nem ennél ilyet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában