boon.hu PODCAST

2023.08.07. 20:00

A „Szoptanít” segítette át őket a nehéz időszakon

A Kötelék című podcast vendége volt Futó Orsolya, akivel Nagy-Hankó Kriszta beszélgetett.

Nagy-Hankó Krisztina

A baba elsődleges tápláléka az anyatej. A szoptatás a legmegfelelőbb módja az újszülött táplálásának. Ezeket a mondatokat minden kismama többször is hallhatja, ha tanácsadáson jár a védőnőnél és jó is, ha bevésődik. A szoptatás azonban nem megy mindenkinek automatikusan, főleg akkor, ha az első gyermek születik. Meg kell tanítani az édesanyát arra, mit hogyan tegyen, vagy ne tegyen. Ezt a funkciót a történelem folyamán általában a család idősebb nő tagjai látták el, hiszen több generáció élt együtt. A fiatal anya már kislány korában is láthatott szoptató nőt a környezetében. Manapság azonban sokan csak akkor szembesülnek ezzel, amikor a kórházban a szülés után először a mellükre kell tenni a csecsemőt. És ijesztő lehet, ha nem megy egyből vagy nincs azonnali teljes siker. Ebben segít a szoptatási- vagy szakszóval élve a laktációs tanácsadó. Futó Orsolya ennek a segítőszakmának az egyik legmagasabb nemzetközileg elismert fokozatát, az EBCLC laktációs tanácsadást végzi. Mégpedig hobbiból, önkéntesen, munkája és kislánya mellett kifejezetten azért, hogy más anyáknak segítsen. 

A beszélgetésből az is kiderül, hogy bár a szülésélmény olyan volt, amilyet a nagykönyvben megírnak, de a szoptatással meggyűlt a baja magának a laktációs tanácsadónak is.

Várja Önöket a szerkesztő-műsorvezető, Nagy-Hankó Kriszta.

Még több podcast a boon.hu oldalán itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában