Hobbi

2023.05.23. 19:00

Milyen legyen a házikedvenc? A papagáj, a hörcsög és a tengeri malac is toplistás, de nem egyszerű a tartásuk

A kutya és a macska a legnagyobb sztár az állattartók körében, de jócskán akad állatfaj ezeken kívül is amelyekkel gyakran találkozik az állatorvos. No de mit kell róluk tudni?

Pap Gyula

Első kisállatnak legtöbbször hörcsögöt, tengerimalacot választanak gyermekeiknek a szülők

Fotó: shutterstock, IgorAleks

A kutyákon és a macskákon kívül a papagáj és a hörcsög, valamint a tengeri malac toplistás, ha kisállatot választanak a családok– mondta el dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos, a Miskolci Állatkórház állatorvosa. A nyuszi is ott a kedvencek között, a rágcsálókhoz szoktuk sorolni, de rendszertanilag nem oda tartoznak – tette hozzá. Mindegyikről elmondható, hogy gyakori vendégek az állatorvosi rendelőben, de ugyanakkor ritkán orvosiak a problémáik, amelyekkel hozzájuk fordulnak. Ezek általában tartási, etetési, kezelési jellegű gondok. El lehet mondani mind a papagájokról, mind a kisrágcsálókról mind a nyuszikról, hogy "belépő" állatok a kiskedvencek területén, azaz azok a családok, akik egy kutyát vagy macskát még korainak tartanak bevállalni a gyerekek kedvencének, ezekkel  szoktak elindulni az állattartás frontján. Ezeket olcsóbban és könnyebben be lehet szerezni, mint egy cicát vagy kutyát, és az az általános vélekedés az, hogy alkalmasak arra, hogy az állatokkal való bánásmódot, a felelősségteljes gondoskodást megtanítsuk nekik, mielőtt elköteleződnénk egy kutya vagy egy cica mellett. 

Sokszor kudarccal jár 

Dr. Puskás Gábor szerint ez a vélekedés egyrészt igaz, másrészt meg nagyon nem. Olyan szempontból igaz, hogy ezek az állatok rövidebb élettartamra számíthatnak, mint a kutyák és a macskák, így nem olyan nagy elköteleződést jelentenek, a mozgásigényük is sokkal kisebb. A gondot az állatfajok specialitása okozza, hiszen  jóval kevésbé háziasítottak, mint a kutyák és a macskák,  tehát jóval kevésbé tűrik a fogságban való tartást. Számukra túl mesterséges a környezet, amit kialakítunk nekik,  így nagyon sokszor ez okozza a halálukat. Az a legnagyobb kudarc, amikor jön egy fiatal család kisgyerekkel, csillogó szemmel, és hozzák az első hörijüket vagy tengeri malacukat, és itt döbbennek rá a rendelőben, hogy ezeknek milyen extra tartási körülményeik kellenek, hogy legyenek. Rájönnek sokszor, hogy ha ők ezt előre tudták volna, akkor inkább egy cicát vagy kutyát választanak, hiszen annak a tartása ismerősebb, mert lehet, hogy korábban volt a családban a szülőknek, nagyszülőknek. Úgy általában jobban képben vannak az emberek egy kutya vagy macska tartással kapcsolatban – fogalmazta meg a szakember. Úgy vannak ezekkel az állatokkal, hogy a gyerek majd eljátszik vele, meg kell tanulnia a gondozását, és a kudarcok ebből szoktak fakadni – tette hozzá. 

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kamarai specialista, a Miskolci Állatkórház állatorvosa és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos, a Miskolci Állatkórház állatorvosa válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal kérjük, hogy keressék fel állatorvosukat!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában