UNICEF

2022.12.25. 19:00

A gyermekek védelmében

Fontos, hogy kicsit mindenki magáénak érezze a segíteni és tenni akarást.

Pap Gyula

Németi Gergő, a Mezőcsáti Katasztrófavédelmi Őrs parancsnoka már a harmadik éve hívja fel a figyelmet kampányaival az UNICEF és az UNICEF Magyarország gyermekekért végzett tevékenységére. A szervezet 47 éve végzi magyarországi tevékenységét. Idén kollégájával, Titkó Krisztiánnal úgy döntöttek, hogy ennek jegyében október 25-én 47-szer futnak fel egy tízemeletes épület legfelső szintjére

Fotó: Ádám János

A karácsonyi ünnepek előtt különös hangsúly kerül az egymás iránti szeretetre, a nehéz sorsú embertársaink megsegítésére és kiemelten fókuszban vannak a gyerekek. Ez természetesen nem lehet csak alkalomszerű több szervezet, köztük az UNICEF egész éves programját tölti ki. Németi Gergő aktivistával beszélgettünk.

Legyen szíves mutassa be pár szóval az UNICEF Magyarországot, mikor, miért alakult, hogyan kapcsolódik a nemzetközi szervezethez?
Az UNICEF az ENSZ Gyermekalapja, melyet az ENSZ Közgyűlése hozott létre. Az UNICEF a veszélyben lévő gyerekekért küzd. Több mint 190 országban dolgozik a gyermekek jogaiért, testi-lelki jóllétéért, és hosszú távú humanitárius és fejlesztési programokat nyújt a fejlődő országokban élő gyermekeknek. Azért küzd, hogy minden gyerek megkaphassa a túléléséhez és fejlődéséhez szükséges élelmiszert, tiszta ivóvizet, oltást, oktatást és védelmet. Célja, hogy minden gyermeknek olyan gyermekkora legyen, ahol kibontakozhatja képességeit és a benne rejlő tehetséget. Az UNICEF fontos érdekvédelmi munkát is végez. A kormányokkal, helyi civil szervezetekkel együttműködve küzd a társadalmi kirekesztés ellen és a káros hagyományok átalakulásáért, és olyan hosszú távú programokat kínál, amelyek segítik a gyerekeket a túlélésben és fejlődésben. Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány az UNICEF hivatalos hazai képviselőjeként adományokat gyűjt az UNICEF gyermekvédő programjaihoz, és küzd a gyermekjogok hazai érvényesüléséért.

Ön hogyan kapcsolódott a mozgalomhoz? Melyek voltak a legemlékezetesebb közös akciók?
Az egyik legjobb barátom által ismertem meg a tevékenységüket. A havi rendszeres támogatáson túl is segíteni szerettem volna valamilyen módon, így a „teistehetsz” nevű kampányoldalukat ajánlották, ahol mindenki létre tud hozni figyelemfelhívó kampányokat. Sok segítséget kaptam és kapok az UNICEF Magyarország munkatársaitól, nélkülük nehéz lett volna koordinálni az eseményt. Mindhárom év más miatt marad emlékezetes, egy közös van bennük, hogy milyen sokan segítettek és támogattak minden szempontból, ezzel hozzájárulva a szervezet gyermekekért végzett munkájához.

Mit tervez/terveznek közösen a jövőben?
Közös tervek nincsenek, hiszen ugyanolyan önkéntes vagyok, mint bárki más, aki valahogyan segít, de a korábbi alkalmakhoz hasonló, azonban kicsit eltérő módon szeretnék figyelemfelhívó kampányt csinálni.

Miért fontos, hogy minél többen megismerjék a munkájukat, váljanak érzékennyé a téma iránt?
Az UNICEF Magyarország és az UNICEF munkájára, az általuk képviselt értékekre, a gyermekjogok érvényesülésének fontosságára igyekszem felhívni a figyelmet. Én a kampányokon és a rendszeres támogatásokon kívül sajnos nem kapcsolódom máshogy hozzájuk, hiszen nem náluk dolgozom. A mindennapjainkat átszőtt közöny olyan méreteket öltött, amiben az empátia, segítőkészség, a gyermekek, tehát a jövőnkkel történő minőségi foglalkozás és gondoskodás kiveszni látszik, aminek a rendezése hosszú és küzdelmes folyamat, ezt végzi többek között az UNICEF és ezért is fontos számomra, hogy kicsit mindenki magáénak érezze a segíteni és tenni akarást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában