Felújítás

2022.07.12. 16:00

Szőlőindát imitál a térkő

Praktikus megoldást találtak a mádi főút felújításához.

SFL

Végleges befejezéséhez közeledik a Mád gerincét képező Rákóczi út felújítása. Tatárka József polgármester arról adott tájékoztatást, hogy a beruházásra kérelmet lehetett benyújtani a Világörökségi magtelepülések pályázat keretein belül. A lehetőséget 2017-ben ragadták meg. Sikerült érvényes kivitelezőt találni az első ütemre, elindulhatott az eljárás. A másik részére a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács (TBFT) támogatásaiban láttak lehetőséget, így a főtér – ahol áthelyezésre került a Hősök emlékműve – és az út rekonstrukciója elérhető közelségbe került. 

A főutat térkövek lerakásával újítják fel. 

– Ez sokkal előnyösebb az aszfaltnál vagy a betonnál – mondta Tatárka József –, mert ilyen-olyan meghibásodás miatt bármikor egy-egy szakasz felbontására lehet szükség. A térköveket egyszerűbb felszedni és visszarakni. Másrészt autentikusabb ez a megoldás. Az egyhangúság feloldása gyanánt kétféle színű térkövet használunk az egész utca hosszán, az útalap világosszürke, amiben szőlőindákat imitáló, kacskaringós, vöröses csíkok futnak, és a szárak mindegyike egy-egy lakás, épület kapujához kanyarodik be. Nagyon remélem, hogy egy bő hónap múlva minden itt zajló munkával végzünk – adott tájékoztatást a mádi polgármester. 
A mintegy hatszázötvenmilliós beruházáson túl épül, illetve átalakításon megy át az egykori tűzoltószertár, a helyén látogatóközpontot valósítanak meg, ugyancsak a TBFT támogatásának köszönhetően.

(A borítóképen: Előnyösebb a térkő, mint az aszfalt | Fotó: SFL)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában