Covid

2022.07.28. 14:00

Könnyebb már kikerülni a karanténból

A koronavírus alaposabb megismerésével gördülékenyebbé váltak a karanténszabályok.

DA

Fotó: Shutterstock

Két év alatt sokat változtak a karanténkötelezettség szabályai. Ezt az Észak-Magyarország munkatársa saját bőrén tapasztalta, ugyanis 2020. március végén és 2022. július közepén is koronavírussal fertőződött meg. A második esetben már nem szorult kórházi ellátásra, otthon lábadozott hatósági házi karanténban.

Szoros kontakt és tünetek

Jelenleg a 2022. április 7-én kiadott kormányrendelet írja elő az elkülönítés kereteit. Ez alapján gyanús esetnek minősül mindenki, aki a koronavírus enyhe tüneteinek – köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés - valamelyikét produkálja. Továbbá a tünetek kezdetét megelőző hét napban szoros kapcsolatba került koronavírussal fertőzött személlyel, vagy olyan területen járt, ahol fennállt a közösségi terjedés lehetősége – olvasható a net.jogtar.hu oldalon a hatályos jogszabályok között.

Hét-öt napra rövidült

A központilag meghatározott gyanús esetekben és minden olyan egyéb alkalommal, amit a beteggel történő telefonos konzultáció alapján az egészségügyi szolgáltató – háziorvos, járóbeteg szakorvosa - gyanúsnak minősít, tesztet végeztet. Amennyiben a covid-19 vírus kimutatására alkalmas antigén gyorsteszt, vagy PCR laboratóriumi teszt pozitív eredményt mutat, otthoni elkülönítést rendel el. Ennek ideje alatt köteles folyamatosan nyomon követni a beteg állapotát. Amikor a páciens tüneteinek kezdete után már eltelt hét nap és azok megszűntek, a személy gyógyultnak nyilvánítható és visszatérhet a közösségbe. Ha a fertőzött az elkülönítés negyedik napján már láztalan és légúti tünetei sincsenek, akkor a tünetek kezdetétől számított ötödik napon antigén gyorstesztet végeztethet. Annak negatív eredménye esetén az elkülönítés az eredeti hét naphoz képest két nappal korábban feloldható – írja a rendelet.

Csak egyszer tesztelnek

Tapasztalatból tudjuk, hogy az első tesztet nagyon komolyan veszik. Bemondás alapján nem fogadták el az otthon elvégzett gyorsteszt pozitív eredményét, azt a háziorvosnak is el kellett végeznie. Érdemes kiemelni, hogy a karantén feloldása a hetedik nap után viszont tesztelés nélkül történik. Munkatársunk akkor szembesült vele, hogy már hivatalosan nem beteg, amikor harmadik alkalommal hívta fel konzultáció miatt a háziorvosát. A ház körüli mozgást elméletben lehetővé tette, hogy egyáltalán nem volt szükséges a Házi Karantén Rendszer (HKR) applikációt igénybe venni és a karantént jelző piros lap sem érkezett postai úton.

A HKR alkalmazás két évvel ezelőtt még kötelező jelleggel értesített a rendőrséget, ha elmaradt a szúrópróbaszerűen kért bejelentkezés. Például olyan félreértéseket okozva, hogy a beteg miért nem otthonról jelentkezett be, miközben a kórházba szállította a mentő. A jelenlegi rugalmasabb eljárásból azonban az is következik, hogy idén nyáron ténylegesen nem ellenőrizték, hogy kollégánk betartja-e a karanténkötelezettség szabályait.

Jó hír azoknak, akik már korábban átestek az omikronon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában