Természetes immunitás

2022.07.28. 04:50

Jó hír azoknak, akik már korábban átestek az omikronon

Az utóbbi időszakban az omikron két alvariánsa, a BA.4 és a BA.5 okozza a legtöbb koronavírusos megbetegedést. Úgy tűnik, hogy akik már átestek az omikron okozta fertőzésen, egy bizonyos fokig az alvariánsai ellen is védelmet szereztek.

Kutatások szerint azoknak, akik a Covid–19 omikron variánsával fertőződtek meg, nagyobb immunvédelmük van, mint a korábbi, lassabban terjedő, ám súlyosabb tüneteket okozó variánsoktól megbetegedett embereknek.

A kutatók arra jutottak, hogy az omikron előtti változattal való fertőződés 28,3 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a BA.4 vagy BA.5 okozta újrafertőződést és 15,1 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a tüneti újrafertőződést bármelyik alvariánssal. Ugyanakkor 

az omikron okozta megbetegedés erősebb védelmet nyújtott: 79,7 százalékban volt hatékony a BA.4 és BA.5 újrafertőződés megelőzésében és 76,1 százalékban a tüneti újrafertőződés megelőzésében – írja a Nature.com nyomán a life.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában