Népművészeti Találkozó

2022.07.12. 11:00

Jön a XI. Gömör–Tornai Népművészeti Találkozó

Idén is zenélnek, táncolnak, énekelnek a hagyományőrzők Tornabarakonyban.

ÉM

Augusztus 5-én és 6-án tizenegyedik alkalommal rendezik meg Tornabarakonyban a Gömör–Tornai Népművészeti Találkozót. A hagyományőrző program helyszíne ezúttal is a Kemencés-domb. 

Érkezik a Boszi 

A program augusztus 5-én, pénteken 18 órától a Bódvaszilasi Színjátszó Kör (Boszi) előadásával kezdődik, részleteket adnak elő – a hamarosan bemutatásra kerülő – A nők című darabjukból. 19 órától kiállításokat nyitnak meg: Grafikusok a KÉK-en címmel Tóth Viktória és Vörös Máté fotóiból és grafikáiból, illetve Csodálatos Tornabarakony címmel Békés Tamás fotókiállítását a faluban készült felvételekből. 

Augusztus 6-án, szombaton 11 órától indulnak a programok. Elsőként Az okos lány című magyar népmese a Ládafia Bábszínház előadásában nyitja a sort, 12–18 óra között indulnak a kézműves-foglalkozások: bőrművesség, agyagozás, szövés-fonás, mézeskalács-díszítés, körmöcske és bőrkarkötő-készítés, csuhézás, papírfonás, íjászat. Ezzel párhuzamosan helyi termék-előállítók kiállítása és vására is megtekinthető. 

13 órától színpadra lépnek a népművészeti találkozó fellépői, néptáncosok, népzenészek, népdalkörök, népdal­énekesek, hagyományőrzők. 

Számtalan fellépő 

Idén érkezik a Boldvai Dalárda, a Boróka Dalkör (Sajóecseg), a Búzakalász Éneklő Csoport (Bodolló), a Búzavirág Éneklő Csoport (Torna), a Hagyományőrző Csoport (Csécs), a Görömbölyi Zengedezők (Miskolc), a Kisgyőri Népdalkör, a Sajóládi Dalkör, a Szivárvány Népdalkör (Bódvaszilas), a Tarsoly együttes (Kisgyőr), Bárdosi Ildikó (Debrecen), Demkó András (Nagyida), Rezes Gyula (Szepsi), a Bokréta Néptáncegyüttes (Sajólád), a Csillagfürt Néptáncegyüttes (Szuhakálló), a Férfi Hagyományőrzők (Bódvavendégi), a Hajdú Néptáncegyüttes „Hajkefe” felnőttcsoportja, a Kerepesi Pávakör néptáncosai, a tornabarakonyi néptánctáborosok (Sajólád, Sajóvelezd), a Velezd Néptáncegyüttes (Sajóvelezd), Molnár Miklós és zenekara, a Miskolci Tamburazenekar, a Musica Pátria Együttes (Miskolc, Kassa). 

Táncház zárja 

18.30-tól A Kukás Guru címmel a felvidéki Vár-Lak Színjátszó Kör előadása tekinthető meg, melyet 20 órától táncház követ magyar népzenével. A rendezvény ideje alatt az érkező vendégek megkóstolhatják a barakonyi kőttest, a ruszingulyást és a kicsik kedvencét, a palacsintát, valamint pihenhetnek a Kemencés-domb árnyas fái alatt. 

(A borítóképen: Karda Beáta is jó hangulatú koncertet adott | Fotó: PH)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában