Örökbefogadás

2022.07.13. 11:00

Egy madárodú, egy patrónus

Forrás: Shutterstock

Új örökbefogadási program indult el a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szervezésében. A lényege, hogy a város közterületein lévő fákra kihelyezett madárodúkat lehetőség van örökbe fogadni. A program célja a város területén honos énekesmadarak élőhelyének bővítése.

Idén Miskolc közterületein 100 madárodút helyeztek el, amelyek méreteit a Magyar Madártani Egyesült Bükki Helyi Csoportjának javaslata alapján alakították ki. A kisebb típusú odú kifejezetten az apró termetű cinkefajok (barátcinege, kék cinege) számára készült, a nagyobb típus pedig a harkály vájta odú mesterséges változata. Ez a nagyobb méretű énekesmadaraink számára készült, csakúgy, mint a széncinege, a nyaktekercs, a légykapó, a csúszka és a verébfélék.

Az örökbefogadás ára 10 ezer forint, mely összeget újabb fészkelőhelyek legyártására, kihelyezésére, valamint az odúk takarítására fordítja a társaság. Állatbarátok, óvodai csoportok, iskolai osztályok, gyerekek, felnőttek és cégek előtt is nyitva áll a lehetőség az örökbefogadásra. Minden madárodú örökbefogadható, de egy odúnak csak egy patrónusa lehet. Az örökbefogadás tárgyév december 31-ig szól.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. a kihelyezésekkel felvállalta a fészkelőhelyek karbantartását, ami a tavaszi fészkelési időszak előtti takarítást, az előző évi fészekmaradványok, és az abban áttelelő kórokozók, paraziták eltávolítását jelenti. A kihelyezett odúkat fényképpel, pontos helyszínnel, valamint azok GPS koordinátáival dokumentálták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában