Miskolci Fröccs­fesztivál

2022.06.13. 17:00

Hosszú lépés a Nagyavasig

Vasárnap hajnalban ért véget a 26. Miskolci Fröccsfesztivál.

ÉM

Új helyszínre vándorolt idén a Miskolci Fröccs­fesztivál. A kezdetekben a Múzeumok Éjszakájához kötődő, a Herman Ottó Múzeum papszeri épületének kertjében megrendezett programsorozat idővel a Kisavasra, idén pedig új helyszínre, a Nagyavasra költözött. Nem vetélkedve a borangolással, mivel annál szűkebb útvonalat kínált az avasi pincesorokra kilátogatóknak, de hasonló tartalommal: a Papszertől indulva a Bortanyán át a Pinyó pincéig várták a fesztiválozókat a helyi és a vendégborászok a kétnapos fröccsünnepre. 

A tokaji, egri, balatoni és villányi borok mellett egy kevésbé reflektorfényben lévő termőterületet, a Bükki borvidéket ajánlották kiemelten a figyelembe a szervezők. A Nyékládházáról érkezett, idén jubiláló Gallay Kézműves Pince „10 év a poharakban, 10 év szavakban” kóstolóján a ­Michelin-csillagos éttermeket megjárt különleges évjáratokat történetekbe „csomagolva” mutatták be. 

Lelkes fiatal borászok régóta dolgoznak azon, hogy az északi régió két tradicionális borvidéke, az egri és a tokaji közé ékelődő, Bogácstól Miskolcig húzódó bükkaljait feltegyék a hazai bortérképre. Egyedi, organikus alapokon nyugvó, alapjában vegyszermentesen előállított boraik a vidék legnagyobb városának, Miskolcnak az értékeit is gazdagíthatják. 

A város viszont akkor veheti igazán újra birtokba az Avast, ezt a páratlan és egyedi értékét, ha ott látogatókat vonzó attrakciókat tud kínálni. Erről nemrégiben beszélt egy helyi lokálpatrióta, aki szerint ezen még erősen dolgozni kell. Nem föltétlenül elégséges és elvárható, hogy a magántőke, a civil szervezetek és pincetulajdonosok együttműködésével egy-egy ingyenesen látogatható rendezvényt kínáljanak itt, jelen esetben a bor és a szóda keverékének a legkülönbözőbb változatai mellett gasztronómiai különlegességeket, kulturális programként pedig utcazenészeket és DJ-ket. Mellé kell tenni mások mellett azt az infrastruktúrát is, hogy a hely ne csupán egy-egy kitüntetett rendezvény alkalmával tudja betölteni „vigalmi negyed” szerepét. 

Mondható, hogy az Avas fejlesztése elindult, viszont ebben az epicentrumában, a műemlék templom szomszédságában a pincesorok felé továbbra is „botlatóköveken”, helyükről kifordult macskakövek árkaiban kell bukdácsolni. 

Hiányoznak a kulturált szórakozáshoz tartozó olyan alapfeltételek is, mint a megfelelő számú mellékhelyiség, a vendégzónán kívül pedig gyatra a közvilágítás, jegyezték meg többen is a fesztiválozók közül. Köztük a gyermeküket babakocsiban a hegyre feltoló fiatal házaspárok, akik szerint az Avas romantikája azért kárpótlást ad ezekért a kellemetlenségekért. Mindenesetre a legtöbben azt a javaslatot fogalmazták meg, ha nyáron nem is, de ősszel ismét szívesen eljönnének egy újabb fröccsfesztiválra. Vagy bármilyen más, a városi közönséget ide csábító rendezvényre.

(A borítóképen: Sokadalom a fröccsfesztiválon | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában