Nem vagyok árva, ne ments meg!

2022.05.11. 18:00

Mit tegyünk, ha madárfiókát találunk?

Csak a csupasz, sérült fiókákat vigyük a madármentőkhöz!

Hegyi Erika

Etetés – a madarak még rászorulnak a táplálásra. Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nem vagyok árva, ne ments meg! Így szól a Mályi Madármentő Állomás felhívása, melyet egy kisrigó nevében írtak a közösségi oldalukon.

Mint jelezték, ismét beindult a rigószezon, és vele együtt a feleslegesen összeszedett kisrigók százainak begyűjtése. Az ilyen fejlődési szakaszban lévő kisrigót azonban nem kell megmenteni! 13-14 napos korukban kiugrálnak a fészekből röpképtelen állapotban. Szétszóródnak, elbújnak, hogy a ragadozók ne találják meg őket. Halk csipogással jelzik a szülőknek a helyzetüket, és szüleik etetik őket. Ebben az időszakban találják meg őket az emberek, és teljesen feleslegesen szakítják el a fiókákat a családjuktól. Tehát nem szabad őket összeszedni és állatmentőkhöz vinni.

A fentiekben leírtak teljesen természetes folyamatnak számítanak, amibe nem kell beavatkozni. Viszont a csupasz, tokos, mozgásra, ugrálásra képtelen kismadarak mentésre szorulnak, csakúgy, mint a sérült, vérző, állattámadást elszenvedett fiókák.

Ha sérült vagy csupasz fiókát találunk, akkor minden esetben keressük fel valamelyik mentőszervezetet, és kérjünk segítséget! – figyelmeztet a madármentő állomás.

Gondos szülők

Érdemes tudni, hogy a rigó csésze formájú fészke fűszálakból, levelekből vagy egyéb növényi részekből áll, melyet sárral tapaszt össze. A fészek építésében kizárólag a nőstény vesz részt. A tojó 3-5, kékes­zöld, barnáspiros pettyekkel tarkított tojást rak. A tojó 12-14 napig kotlik, mielőtt a fiókák vakon és csupaszan kikelnek. A fiókák kirepüléséhez további 10-19 napnak kell eltelnie, miközben mindkét szülő táplálja a kicsinyeket, és eltávolítják az ürüléket a fészekből. A fészkek gyakran rosszul rejtettek, ezért számos alkalommal ragadozók teszik tönkre.

A fiatalokat, miután elhagyták a fészket, a szülők még további három hétig etetik.

Ha a tojó új fészekaljat hoz létre, akkor a hím folytatja a kirepült fiókák etetését, és táplálékszerzésre tanítja őket.

A másodszori költés elég gyakori, és gyakran a korábbi fészekben költi ki a tojó az új fészekalját. Egy átlagos feketerigó várható életkora 2,4 év. Azonban a madarak gyűrűzéséből tudni, hogy a legidősebb eddig élt példány 21 évet és 10 hónapot élt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában