Quintessence Pálinkaverseny

2022.05.05. 15:00

Ismét Quintessence tréning

Javában zajlik a IX. Quintessence 80 órás pálinka- és párlatértékelő, -bíráló tréningsorozat Ongán.

ÉM

A hétvégén a fajtatiszta kajszi- és őszibarackokkal, illetve az erdei és vadon termő gyümölcsökből készült pálinkákkal ismerkednek a résztvevők. 

– Ongán nemcsak a pálinkaversenynek, hanem a pálinkabíráló képzéseknek is komoly hagyománya alakult ki az elmúlt több mint 10 évben. Különböző szintű és óraszámú tanfolyamokat, tréningeket szervezünk az érdeklődőknek. Ez alkalommal jórészt már vizsgázott pálinkabírálók adják a résztvevők dandárját, akik többségében Erdélyből érkeztek – tudtuk meg Takács Lászlótól, a tréninget szervező Ongai Kulturális Egyesület elnökétől. 

Az első lépcsőfok 

Nem csak a Quintessence Pálinkaverseny díjazottjának lenni jelent rangot és komoly szakmai elismerést, hanem óriási megtiszteltetés az is, ha valaki bekerül a bíráló-értékelő csapat tagjai közé. Ehhez az első lépcsőfok ez a képzés, illetve egy sikeres, 80 százalékos eredménnyel záruló vizsga júniusban. A tréningen – mely hétvégén lép félidejébe – már a 100 pontos bírálói rendszert használva ismerkednek a résztvevők a fajtatiszta pálinkák egyedi sajátosságaival, aromakarakterével, a pálinkahibákkal. Eddig a cseresznyék, meggyek, körték, vilmoskörték és a bogyós gyümölcsök voltak terítéken, most jönnek a sárgabarackok. Számos új fajta terjedt el a kajsziknál, amelyek kiegészítve a régi, magyar, jól bevált gyümölcsöket, új színt, frissességet, üdeséget, virágosságot, még több citrusosságot megjelenítve elkezdték a maguk hódító útját. Ilyen például a kioto, az orangered, a pincot vagy a spring blush. Ezek egyedi ismeretére helyezik a hangsúlyt – tudtuk meg Takács Lászlótól. 

– Az új, 100 pontos rendszer elterjedésében bízva egyre több ehhez hasonló képzésre lesz szükség, ahol a pálinkabírálók készség szintjén sajátítják el a strukturált bírálatot. Ez alapján részletesebb leírást, elmélyültebb munkát, nagyobb odafigyelést kapnak a pálinkák. Az idén, januárban debütáló szoftverünk pozitív visszhangjainak eredménye az is, hogy a most meghirdetett gyulai pálinkaversenyen is ezt a rendszert használják, bérelték ki a szervezők – zárta gondolatait a versenyigazgató. 
 

(A borítóképen: A pálinkabíráló képzésnek is nagy hagyománya van Ongán |Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában