SpaceBuzz Project

2022.05.03. 13:00

Az űrben jártak a gyerekek

Az űrrakéta másolatában, VR-szemüveggel élték át az űrutazást.

HI

„Ez volt a legjobb dolog a világon!” – mondta az egyik felsős kisfiú, amint kilépett az űrrakéta-másolat ajtaján hétfőn délelőtt a hernádnémeti iskola udvarán. Az egész iskolában hatalmas volt az izgalom a gyerekek körében, már vasárnap este megérkezett a SpaceBuzz Project rakétája egy hatalmas kamion „hátán”, a szünetekben az összes gyerek az ablakokból nézte, és próbált az udvaron közelebb kerülni hozzá.

160-an a programban 

Ez azonban azon felsősöknek adatott meg, akik részt vettek a nemzetközi programban, és elvégezték a 12 leckét, vagyis küldetést, a végén pedig megírták az egészet lezáró tudástesztet. Ebből egyébként az „űrutazás” után is ki kellett tölteni egyet, tudtuk meg Madzinné Nagy Anikótól, az iskola igazgatójától.

 Az, hogy a hernádnémeti református iskola is részt vehetett a Hollandia gesztorsága mellett Franciaország, Olaszország és Magyarország részvételével indított programban, amelyhez egy megnyert Erasmus+ pályázat adja a hátteret, hatalmas dolog. Hazánkban 21 iskola és 1500 gyermek vesz részt a programban, ebből 160-an Hernádnémetiben. Az iskola Sipos Szabina tanárnő személyében a magyarországi programot kidolgozó csapatba is tagot delegált. 

A program során megismerték a gyerekek a világűrt, a naprendszerünket, a Földet mint bolygót, tanultak a klímáról, környezetvédelemről és a hozzájuk kapcsolódó aktivitásokról is. Az egész csúcspontja az űrrakéta-másolat érkezése és a virtuálisan átélt űrutazás, amelynek során megtapasztalták az „áttekintő hatás”, vagyis az overview effect élményét, amelyet eddig csupán valamivel több mint 600 asztronauta élhetett át. Ez azt az érzést jelenti, amikor először pillantják meg a Földet annak teljes valójában. Ennek az élménynek az átélése fontos része a környezetvédelemre fókuszáló projektnek.

Mind űrhajósok vagyunk 

Zentai István, a projekt magyarországi alapítója hangsúlyozta, a program célja nem az, hogy a gyerekek asztronauták legyenek – bár a tanulmányok és az űrutazás során is elhangzott: a Földünk olyan, mintha egy űrhajóval utaznánk a naprendszerben, így mindannyian űrhajósok vagyunk. Hanem az, hogy motiválja őket a környezettudatosság, a klímavédelem felé. Azáltal, hogy látják a Föld bolygót a maga sérülékenységével, megérzik, megértik, hogy miért kell rá vigyázni. 

A leckék, vagyis küldetések során pedig az elméleti tananyagok mellett számtalan gyakorlati kísérletet is elvégezhettek, amelyhez minden osztály űrládát kapott, az ehhez szükséges eszközökkel.

Ismeretek a gyakorlatban 

A hétfői programon jelen volt Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke is, aki elmondta, ez egy nagyon jó program, amit minél több gyermeknek és felnőttnek is át kellene élnie, hogy megtapasztalják, milyen fontos a Föld védelme. 

Dr. Orosz Zsolt, Hernádnémeti polgármestere pedig az iskola és a program vezetésének is megköszönte, hogy egy olyan oktatási programot hoztak az iskolába, ami gyakorlati módon gazdagítja új ismeretekkel az itt tanuló gyerekeket.
 

(A borítóképen: Dr. Orosz Zsolt, Bánné dr. Gál Boglárka és Zentai István az űrrakéta előtt | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában