Növénygondozás

2022.01.09. 12:00

Enyhébb időben már lehet a gyümölcsfákkal foglalkozni

Pont az enyhe tél miatt a fő feladat a kártevők elleni harc, de ritkítani is lehet ilyenkor.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Január elején jelentősen enyhült az idő, szinte megérkezett a tavasz. A hét végére ugyan ismét lehűl a levegő, de napközben még pluszban marad a hőmérő higanyszála, és a január hátralévő részében is lehetnek még a kerti munka tekintetében kedvezőbb napok. Ilyenkor pedig a gyümölcsösben végezhetünk némi kerti munkát.
 

A metszéssel még várjunk 
 

A metszőollót azért még óvatosan vegyük a kezünkbe, hiszen a tél végi metszésnek még nem feltétlenül van itt az ideje. A fák törzsének tisztogatását viszont elvégezhetjük, ezzel számos kórokozót és kártevőt gyéríthetünk. A fákról és a fák alól szedjük le/ fel a gyümölcsmúmiákat. A lehullott, fertőzött leveleket is gereblyézzük össze – ha ezt ősszel nem tettük meg. Ezzel a tavaszi visszafertőzést előzzük meg. 

 

A fatisztogatás fő célja a fákon telelő kártevők gyérítése. Leginkább az idősebb fák igénylik ezt a mechanikai műveletet, és célja az elhalt, repedezett kéregrészek, mohák és zuzmók, fatörzsön megjelenő gombák eltávolítása. A fák törzsét és a vázágakat óvatosan tisztítsuk kéregkaparóval, drótkefével, ügyelve, hogy az egészséges kérget ne sértsük meg. A lekapart hulladékot dobjuk ki. A téli munkák során a sarjak eltávolítását is végezzük el. 

 

Nagyszüleink január végén, február első felében, amikor kiengedett a nagy fagy, már elkezdték a tél végi metszést, ennek időpontjában azonban manapság nagyon nehéz tanácsot adni. Az elmúlt években arra is volt példa, hogy februártól már nem volt komolyabb fagy a kertekben, ahogy arra is, hogy márciusban visszatért a tél faggyal, hóval, jéggel. 

 

Ha valaki elérkezettnek látja az időt a metszésre, azt fontos kiemelni, hogy a csonthéjasokhoz a tél végén még nem szabad nyúlni! Az alma és körte esetében ritkítással kezdjünk, vagyis a szellős, napfényes korona kialakítására törekedjünk. A beteg, törött, sérült, befelé növő hajtásokat szintén távolítsuk el. Alma esetében, különösen a lisztharmatra érzékeny fajtáknál szükséges a vesszők visszavágása, kurtítása. 

 

A fekete ribiszke mindig az egyéves (tavaly kifejlődött) hajtásokon, a piros ribiszke és az egres a 2-3 éves hajtásokon hozza a termőrügyeket a legnagyobb számban. Azt, hogy melyik vessző idősebb mint hároméves, a színéről tudhatjuk meg. A legsötétebb, repedezett kérgű vesszők mind idősebbek, ezeket kell eltávolítani. A moha és zuzmó nem a gyümölcsfákra való, ezért lekaparhatjuk. Ugyan nem károsítja a növényt, de alatta a kéreg felpuhul, és utat nyit a kórokozóknak. A kéregtisztítás és metszés során keletkezett sebeket kezeljük (zárjuk) fasebkezelő anyaggal.
 

(A borítóképen: A metszéssel meg kell várni a fagyok végét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában