Jótékonyság

2021.12.25. 11:30

Nem csupán adományt, reményt adnak a kilátástalan helyzetekben

Nem a rászorulók helyett, hanem velük együtt, a helyzetük javulása érdekében kell dolgozniuk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak.

Nagy-Hankó Krisztina

Csehely Tamás – regionális ügyvezető Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kozma István

Az év vége közeledtével minden karitatív tevékenységet végző szervezet jobban előtérbe kerül, nagyobb szerephez jut, mint az év egyéb napjain, hiszen rengeteg rászorulót támogatnak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ezek közül a szervezetek közül az egyik. A tél, a hideg napok beálltával megsokasodik a teendőjük.

 

A megyében 12 telephelyen 

 

 

Szolgáltatásaik sokrétűek, hiszen az észak-magyarországi régióban 18 telephelyen 31 intézményi szolgáltatást nyújtanak, amelyek az életszakaszok és élethelyzetek teljes spektrumát lefedik – mondta Csehely Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője. Vannak Biztos Kezdet Gyerekházaik, tanodáik, hajléktalan- és idősellátó intézményeik, támogatószolgálatok és fogyatékosnappalik, ápolási otthon és népkonyha. 

 

Csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 12 telephelyen 23 intézményi szolgáltatást végeznek, és ezenkívül vannak önkéntes csoportjaik is 17 településen, amelyeknek fő profiljuk az adományok gyűjtése, és ezek szétosztása a rászorulók között. Több településen részt vesznek az Élelmiszerbank élelmiszermentő akciójában, és naponta osztanak pékárut, zöldséget Miskolcon és Sátoraljaújhelyen.

 

Remény és bizalom 

 

 

A melegség esetükben kétféleképpen is értendő, mint meleg a hidegben és az, amit a lélek kap a karitatív szervezettől. Sokszor olyan rászorulóknak nyújtanak támaszt, akik kilátástalannak tűnő helyzetben vannak. A legtöbb esetben már az is segítséget jelent egy nehéz helyzetben lévő embernek, ha valaki meghallgatja őt, és figyelmet szentel a problémájának – emelte ki a regionális vezető. Ilyenkor nem elutasítást tapasztal, hanem a figyelem középpontjába kerül, és azt érzi, hogy ő is fontos, és vannak olyan segítő szándékú emberek, akik tenni akarnak és próbálnak érte. A segítségnyújtás másik fontos eleme az, hogy a rászoruló személy helyzetét külső szemmel tudják megfigyelni, és olyan visszajelzéseket tudnak adni neki, melyeket ő addig talán még nem vett észre. Túlságosan is bevonódott saját élethelyzetébe és problémájába, ezért egy külső segítő tanácsai előrébb tudják őt vinni – vélekedett Csehely Tamás. Hozzátette: a meghallgatás mellett fontos a gyakorlati segítségnyújtás is, mely a változás katalizátora tud lenni. 

 

Szeretetszolgálatuknak, valamint a több mint kilencszáz éves Szuverén Máltai Lovagrendnek egyaránt ez a jelmondata: „A hit védelme és a szegények szolgálata.” A hatékony segítségnyújtásnak és a valódi változásnak egyaránt feltétele az, hogy ne csak adományokat adjunk, ne csak szociális ügyintézést folytassunk, hanem reményt és hitet ébresszünk azokban, akik már nem tudnak magukban és másokban sem megbízni – hangsúlyozta a vezető.

 

Nehéz hivatás 

 

 

Sok esetben nehézséget jelent, ha reménytelen, kilátástalan helyzetekkel találják szembe magukat. A szociális munkások hivatása az, hogy segítséget nyújtsanak. Ám vannak helyzetek, amikor minden emberi és szakmai igyekezetük kevésnek bizonyul, hogy egy helyzet megoldódjon. Ezért minden kollégájuknak meg kell tanulnia: nem a rászorulók helyett, hanem velük együtt, a helyzetük javulása érdekében kell dolgozniuk, és nem akarhatják jobban a változást, mint a tőlük segítséget kérő ügyfelek. Ott pedig, ahol további szakmai támogatásra van szükség a kiégés elkerülése érdekében, munkatársaiknak szupervíziós lehetőséget biztosítanak, hogy szakembereik hosszú távon tudjanak a nehéz sorsú családok érdekében tevékenykedni – hangoztatta a vezető.

 

A karácsony előtti időszak 

 

 

Az ünnepek előtt rendkívüli módon megnövekszik a segítségért fordulók száma. Magánszemélyek és egyéb szervezetek is megkeresik a szervezetet támogatáskéréssel. Karácsony közeledtével ők is több energiát fektetnek az adománygyűjtésbe, hogy a nehéz helyzetben lévő családok ünnepét szebbé, tartalmasabbá tegyék. Élelmiszerekkel, édességgel, a gyerekeket játékokkal ajándékozzák meg. Ennek szervezése pluszfeladatokat jelent, hiszen gondoskodniuk kell a gyűjtésről, szállításról, csomagolásról és a kiosztásról is. Azonban minden alkalommal találkoznak hálás családokkal és csillogó szemű gyerekekkel, ami miatt elmondhatják: megéri a befektetett energia. A decemberben gyűjtött élelmiszerekből készült csomagokat minden évben még karácsony előtt eljuttatják a rászoruló családoknak, ami egyrészt megterhelő feladat, másrészt felemelő pillanatokat is tartogat – avatott be a vezető.

 

A díj a csapatmunkáért jár 

 

 

Csehely Tamás nemrégiben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat ünnepi rendezvényén kitüntetést vett át. Szociális Munkáért díjjal jutalmazták, amivel a megyében végzett karitatív tevékenységét ismerték el. Regionális ügyvezetőként a szociális intézmények fenntartói és munkáltatói feladatait látja el a régióvezetővel, dr. Kis Imrével közösen. Közel 400 munkavállalójuk van, és ezzel sok felelősség jár. Természetesen az intézmények költségvetésének betartása és megfelelő működésének biztosítása is nagyon fontos. Ezenfelül az önkéntes csoportjaik támogatása is fő feladat, hisz a szeretetszolgálat alappillére az önkéntesség. 

 

A díj megtiszteltetés számára, de ezzel leginkább a szeretetszolgálat munkáját ismerték el – mondta. Az elismerést elsősorban a megye szociális ellátásának fejlesztéséért kapta, de ahogyan fogalmazott: leginkább közösen kapták, hisz a régióvezetővel együtt csak az irányokat jelöli ki, a megvalósítás és működtetés már csapatmunka. Ezért köszönetet mond munkatársainak áldozatos munkájukért, hisz nélkülük ez nem működne, a díj természetesen nekik is szól.

 

(A borítóképen: Csehely Tamás szerint a segítők munkája felemelő pillanatokat is tartogat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában