Az állatorvos válaszol

2021.12.08. 12:00

Állatelsősegély hidegben

A kihűlés szélén álló kóborkáknak mielőbb állatorvosi ellátásra van szükségük.

Fotó: Shutterstock

Akárcsak az utcán élő emberek, úgy a magukra maradt négylábúak is életmentő segítségre szorulhatnak a fagy beálltával. Fölösleges szaporulat esetén a kölykök gyakran a kukában kötnek ki, ahonnan már nincs számukra menekvés, különösen télen. Egy olvasónk, aki rendszeresen tesz ki fotókat közösségi oldalára az árva, kószáló kedvencekről, állatorvos szakértőnktől érdeklődött azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha egy összefagyott kisállatot talál.

 

Keressük meg a gazdit!

 

– Közterületen kóbor ebnek minősül minden kutya, amelynek nem ismerjük a gazdáját. Ennek az ellenkezője úgy tud bebizonyosodni, ha valaki nyilatkozik róla, hogy az ő tulajdona. Jó esetben mikrochip van az állatban, amiről leolvasható, hogy kié. Mikrochip-leolvasós ellenőrzést a közterület-felügyelő, a rendőrség, az állatorvosi rendelő és a Mol üzemanyagtöltő állomások munkatársai képesek végezni – tájékoztatott dr. Puskás Gábor kisállatorvos, szakállatgyógyász. – Hogyha nem sikerül megtalálni az állat gazdáját, onnantól kezdve a helyi jegyző köteles intézkedni, azaz gyepmesteri telepre juttatni őt, az ebrendészeti szolgáltatás segítségével. Mindez azért fontos, mert a kutyuson csak akkor lehet orvosi beavatkozást végezni, ha a gazdája hozzájárul. Kivétel ez alól, amikor életveszélyben van.

 

A kihűlés szélén álló állat esete mindig krízishelyzetnek minősül.

 

 

„Egy erősen lehűlt állatnak mihamarabb orvosi ellátásra van szüksége” – Dr. Puskás Gábor

 

– Egy erősen lehűlt kutyának, cicának mihamarabb orvosi ellátásra van szüksége. Viszont mielőtt eljut a rendelőbe, már tehetünk annak érdekében, hogy állapotromlását megelőzzük, de csak akkor, ha nem ellenséges vagy megriadt, tehát nem veszélyezteti a környezetét. Először biztonságba kell helyeznünk, ami azt jelenti, hogy nem hagyjuk tovább az út szélén csatangolni. Másodszor meg kell kezdenünk a melegítését. Emellett energiapótlást szükséges kezdeményezni, azaz megetetni, megitatni, de csak akkor, ha eszméleténél van. Hogyha magától nem képes inni, akkor fecskendővel vagy cumisüveggel itassuk meg. Emellett kis mennyiségű, kis térfogatú, lehetőleg pépes, könnyen lenyelhető, nagy energiatartalmú eleséggel próbáljuk meg elkezdeni táplálni. Állatpatikában is vásárolhatunk neki energiapasztát. Viszont ha nincs magánál, akkor elsősegélynyújtást szükséges végezni rajta, ami magában foglalja az újraélesztést: szívmasszázst és lélegeztetést. Mi állatorvosok is ugyanezt tesszük, ha a kisállatnak nem ver a szíve és nem lélegzik. Életveszélyes helyzetben intenzív terápiát alkalmazunk, azaz melegítjük, infúziót és vénás gyógyszereket adunk. Éber állatnál pedig átfogó fizikális vizsgálat után azokat a kezeléseket kell megkezdenünk, amivel biztosítani tudjuk, hogy a megtalálóra és a későbbi befogadóra nézve ne legyen egészségügyi kockázata az ebnek. Ezek közé tartozik a féregtelenítés, oltás és a vírusoktól, baktériumoktól való megszabadítás – foglalta össze az állatorvos.

 

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

 

(A borítóképen: A magukra maradt négylábúak is életmentő segítségre szorulhatnak a fagy beálltával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában